VREM SA FIM CAPITALA CULTURALA EUROPEANA, DAR NU AVEM … STRATEGIE CULTURALA

by Sida Voicu

Nu de puţine ori presa arădeană (o parte tot mai mică din ea) a scris despre modul lipsit de orice viziune în care se conduce în ultimii ani Primăria Arad. Se aruncă în spaţiul public tot felul de idei măreţe, care nu au nimic la bază şi care, ori întorc Aradul pe dos, fiindcă n-au fost gândite înainte de a fi prezentate, ori se lasă fără rezultate  în viaţa reală, în tot acest timp cheltuindu-se sume exorbitante, care practic sunt aruncate la coşul de gunoi, în timp ce alte probleme ale Aradului sunt nerezolvate din cauza lipsei de finanţare.

Este şi cazul participării Aradului la competiţia pentru titlul de „Capitală Culturală Europeană“. Chiar LiveArad.ro a prezentat, într-un articol, situaţia candidaturii Aradului, în comparaţie cu alte oraşe ca Timişoara sau Cluj-Napoca. Spre deosebire de cele două contracandidate, care şi-au făcut deja o asociaţie care să sprijine candidaturile respective (la Timişoara din asociaţie fac parte toate partidele, care au semnat o declaraţie comună)  la Arad totul este în ceaţă, tocmai pentru că nu există nicio viziune. Ne jucăm din nou de-a proiectele megalomanice, fără ca cineva din Primărie să ştie încotro ne îndreptăm şi, tindem să credem tot mai mult zvonurile conform cărora la mijloc e doar o chestiune de sifona bani spre clientela de partid, printr-un proiect grandios, dar care nu va avea finalitate.

Ca să vedeţi cât de pregătiţi suntem pentru această competiţie, pe lângă faptul că deocamdată n-am mişcat nimic concret, trebuie să spunem că Aradul nu are la acest moment o strategie culturală. Avea una, de fapt, dar a expirat în 2013 (vom reveni asupra acelei strategii fiindcă e interesnat să vadă lumea cât s-a realizat din ea). Probabil că nimeni din primărie nu s-a preocupat de strategia culturală, nefiind un subiect la modă, până când n-a venit edilul şef cu ideea capitalei culturale şi atunci, brusc, şi-au dat seama că lipseşte un studiu. Aşa că-l vom face în acest an, pentru perioada 2014-2030. Nu pe gratis, bineînţeles, ci ne va costa cinci miliarde, fiindcă studiile şi strategiile sunt scumpe, chiar dacă de cele mai multe ori nu le folosim la nimic.

Avem încă un exemplu de cât de serios se lucrează la Primăria Arad, care visează la titlul de „Capitală Culturală Europeană 2021“, dar n-are nicio strategie la bază. S-au poate tocmai asta era strategia, să se mai facă o… strategie. Întrebarea e, care ar fi strategia culturală pe 2014, că au trecut două luni şi deocamdată nu e gata studiu comandat de primărie ? Sau în 2014 cultura merge după ureche, cum merg multe lucruri în Primăria Arad ?

 

Facebook Comments