Vrei sa alegi dulciuri mai sănătoase? Iată câteva lucruri de care ar trebui să ții seama

by webeditor

Dulciuri sănătoase? Nu, așa ceva nu există, știe toată lumea. Și totuși, e posibil să te înșeli. Dacă stai bine și te gândești, se întâmplă adesea să simți nevoia de ceva dulce, de exemplu de croissante de la Carrefour, iar asta înseamnă că organismul tău îți transmite, prin intermediul poftei de dulce, că are nevoie de glucoză. În lipsa acestui nutrient, mușchilor și mai ales creierului tău, le-ar lipsi sursa principală de energie.    

Glucoza este de fapt un carbohidrat (ca zahărul). Organismul tău și-l procură din alimentele pe care i le dai și pe care el le transformă în glucoză. Dacă acea cantitate nu-i este de ajuns, va apela la ficat pentru a obține restul de glucoză, numai că acest obicei s-ar putea ca în timp să fie dăunător.

Nevoia de dulce nu înseamnă că trebuie să mănânci zahăr (rafinat) sau dulciuri care conțin neapărat zahăr. Poți face alegeri mult mai sănătoase.

Produse alimentare dulci și sănătoase

Există o serie de alimente sănătoase care pot face față cu succes poftei tale de dulce (bogate în carbohidrați și fibre): fructe, legume, nuci, semințe. Dacă le consumi nu numai că vei ține pofta de dulce la respect, dar îți vei ține și greutatea sub control.  

Fructele sunt probabil cea mai bună opțiune și vestea bună este aceea că, dacă le mănânci cu coajă cu tot, consumi și o porție de fibre. Numai că nu toată lumea iubește fructele.

Dacă dorești ceva mai sofisticat, poți opta pentru dulciurile raw vegan, găsești rețete pentru toate gusturile și zilele, fiind sigur în același timp că nu consumi produse nesănătoase.

Ar mai fi și alte variante, pentru serile acelea când ai vrea să mănânci ceva dulce și bun și știi că nu e chiar sănătos să te lași purtat de pofte. 

O poți „păcăli”  cu un pumn de cereale integrale, ¼ ceașcă afine, ¼ ceașcă fulgi de ciocolată. Sau, poți amesteca ½ ceașcă de iaurt grecesc degresat cu o linguriță de miere de albine și un pumn de fructe proaspete sau conservate. O a treia variantă ar fi să consumi câteva pătrățele de ciocolată neagră, bogată în antioxidanți.

Cum alegi dulciuri sănătoase

Pentru cazurile în care variantele deja menționate nu-ți fac cu ochiul și ai vrea să intri în prima cofetărie sau magazin alimentar ți-ar ieși în cale, ar fi bine totuși să ții minte câteva lucruri:

  • Amintește-ți că laboratoarele de cofetărie nu folosesc întotdeauna produse naturale. 
  • Ciocolata neagră este cea care conține peste 75% cacao și are efect antioxidant. În cazul în care preferi prăjiturile cu ciocolată, alege întotdeauna ciocolata neagră.
  • Optează pentru dulciurile care sunt făcute cu zahăr brun și miere, pentru că sunt mai sănătoase și mai puțin acide decât cele făcute cu zahăr alb.
  • Fructele uscate pot fi o variantă sănătoasă atunci când avem chef de ceva dulce. Fructele uscate sunt doar deshidratate, nu confiate. 
  • Ca regulă generală, ține seama de faptul că produsele naturale expiră mai repede, prin urmare, dacă vânzătorul îți spune că prăjiturile nu sunt păstrate mai mult de trei zile, înseamnă că au în componență ingrediente naturale. Ar fi foarte bine pentru sănătatea ta să alegi cofetăriile care au laborator propriu. 

Cum să păcălești pofta de dulce

  • Combină dulciurile cu alimentele sănătoase: de exemplu, 200 g iaurt grecesc cu câteva drajeuri de ciocolată.
  • Încearcă să consumi fructe. Dacă mai ai nevoie de argumente în plus, ține cont că acestea reduc ridurile, au vitamine și minerale și te vor menține în formă pe tot parcursul zilei.
  • Dacă totuși ești la o petrecere și nu poți să reziști invitației de a alege ceva de pe platourile încărcate cu prăjituri, alege ceva într-o variantă mini. Dacă e posibil să optezi pentru ceva cu fructe în loc de ciocolată este și mai bine.
  • Evită ursuleții gumați, chiar și atunci când pe etichetă scrie că sunt făcuți din suc de fructe! Jeleurile au o cantitate mare de zahăr și nu țin niciodată de foame.

Regula de care trebuie să ții seama, atunci când ți se face poftă de ceva dulce, este să încerci să optezi pentru lucruri cu adevărat sănătoase sau, dacă te tentează ceva mai puțin sănătos, ocazia să fie o excepție, nu o regulă.

Facebook Comments