Vot la europarlamentare în Irlanda și Cehia

by Andreea Radu

Este a doua zi de vot la alegerile europarlamentare în statele din blocul comunitar. Astăzi merg la urne alegătorii din Irlanda și Cehia pentru a-și alege reprezentanții în Parlamentul European. Urnele se deschid de dimineață în Irlanda și după-amiază în Cehia. Ca și la noi duminică, în Irlanda se desfășoară simultan și alegeri locale.
Imigrația s-a aflat în campania electorală pe primul loc pe agenda politică. Pentru a aborda această problemă, s-au format chiar și noi partide, iar acest val răspunde îngrijorărilor tot mai mari ale populației. Furia nu este îndreptată împotriva străinilor, ci față de politica executivului, argumentează vocile critice.
Irlandezii aleg 14 membri ai Parlamentului European. Niciun politician din partea vreunui partid de extremă-dreapta nu a obținut la vreun scrutin mai mult de 2%. Pandemia și problema imigrației ar putea schimba însă situația.
În Cehia, alegerile europarlamentare se desfășoară în mod tradițional în două zile: vineri și sâmbătă. Cetățenii aleg 21 de eurodeputați.
În sondajele de opinie, partidul condus de fostul prim-ministru populist Andrei Babiș este cu mult înaintea Partidului Conservator Civic Democrat al actualului premier, Petr FiaLa. Partidul Piraților, cu o platformă pentru alegătorii liberali tineri, este pe locul 3.
Dezinformarea a fost punctul de interes al multor alegători în campania electorală. Nu trebuie uitate însă protestele de la începutul anului, ale fermierilor nemulțumiți de costurile în creștere și de reglementările de mediu din Uniunea Europeană, scrie tvrinfo.ro.

Facebook Comments

Centrul de preferințe pentru confidențialitate