VOLUNTARII NEMŢI FAC CURĂŢENIE ÎN CIMITIRUL DIN ZĂDĂRENI, LĂSAT ÎN PARAGINĂ DE ADMINISTRAŢIA LOCALĂ

by Florian Popa

Situaţie de-a dreptul scandaloasă la Zădăreni, unde Primăria a lăsat vechiul cimitir catolic în paragină. Cei care au avut ocazia să treacă prin acel cimitir suntem convinşi că au fost de-a dreptul îngroziţi de jungla apărută peste morminte, din nepăsarea administraţiei locale, care nu a făcut un minim efort să taie bălăriile din cimitir. Nu mai vorbim de gard, alei sau alte lucruri de care ar avea nevoie un cimitir dintr-o comună europeană.

De câteva zile, o echipă de voluntari de Germania, compusă din etnici nemţi plecaţi în urmă cu 30 de ani din Zădăreni, a luat problema în propriile mâini, văzând nepăsatea administraţiei locale şi a venit în Zădăreni pentru a curăţa cimitirul catolic de bălăriile crescute în ultimii 20 de ani. Sunt oameni plecaţi din Zădăreni, care nu mai au case în comună şi care au venit pe cheltuiala lor pentru a face treaba administraţiei din Zădăreni.

„Noi avem o asociaţie a celor plecaţi de aici şi ne întâlnim la doi ani. Toţi întreabă ce faceţi cu biserica, ce faceţi cu cimitirul. Am văzut că administraţia nu face nimic şi am hotărât să facem curat în cimitir. Am strâns bani şi ginerele meu lucrează la firma Stihl şi am cerut drujbe de la acea firmă. Fiind un proiect social, ne-au ajutat cu maşinile pentru două săptămâni, cât stăm aici, cu tot cu drumul. Cimitirul fiind al comunei, trebuia să luăm o aprobare de la Primărie, cu greu am primit un email, fiindcă aveam nevoie la graniţă, că venim cu scule. Totul s-a rezolvat, cu greu, dar s-a rezolvat. Şi ajutorul se face cu greu aici. Vrem să facem cât de mult putem într-o săptămână. Suntem 14 persoane venite din Germania, ne mai ajută oameni de aici. Stăm la hotel, nu mai avem case în sat, nu mai avem rude, doi-trei mai stau la foşti prieteni, colegi de şcoală“, spune preşedintele Asociaţiei etnicilor germani din Zădăreni.

Consilierul judeţean Cristian Gavra i-a sprijinit financiar pe voluntarii germani şi acuză lipsa de interes a administraţiei locale. „Este o situaţie de-a dreptul jenantă, să vină oamenii aceştia de la mii de kilometri, iar administraţia locală să nu dea o mână de ajutor pentru a se curăţa acest cimitir. Am şi eu tatăl înmormântat aici, personal am renovat capela din cimitir, monumentul, am pavat o alee, dar administraţia locală nu face nimic. Am cerut viceprimarului să trimită un om să ne ajute, suportam eu cheltuielile, ne-a spus că nu are. Probabil, acest cimitir se doreşte a fi transformat într-o zonă în paragină, pentru ca apoi să fie concesionat unei firme de pompe funebre, după cum se vorbeşte prin comună. Oricum, noi mulţumim etnicilor germani care s-au întors acasă pe cheltuiala lor, pentru a curăţa acest cimitir şi ne cerem scuze faţă de ei pentru nepăsarea administraţiei locale, pentru lipsa de respect pe care o arată conducerea comunei faţă de strămoşii acestor voluntari“, susţine consilierul Cristian Gavra.

 

P.S.: În fotografiile de mai jos apar şi o porţiune curăţată de bălării, în urma acţiunii voluntarilor germani, dar şi zona amenajată cu pavele de consilierul judeţean Cristian Gavra.

 

Facebook Comments