Volodimir Zelenski propune Rusiei 10 condiții de pace

by Florian Popa

Ucraina propune o „formulă de pace” pentru a opri războiul devastator declanşat de Federaţia Rusă, iar aceasta constă în garanții de securitate în ceea ce priveşte domeniile nuclear, alimentar și energetic, precum și retragerea trupelor ruse din teritoriile ocupate, a anunțat preşedintele Volodimir Zelenski, într-un discurs susţinut la summitul G20, care are loc la Bali, pe 15 şi 16 noiembrie, relatează Rador.ro.

Adresându-se participanţilor la eveniment prin intermediul unei legături video, Zelenski a prezentat propunerile ucrainene – 10 puncte care ar trebui să oprească agresiunea rusă și să asigure securitatea Ucrainei:

1. Securitatea radiaţiilor şi a domeniului nuclear

Rusia trebuie să-și retragă imediat toți invadatorii de pe teritoriul Centralei Nucleare Zaporijjia, iar stația trebuie transferată imediat sub controlul personalului ucrainean şi al reprezentanţilor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA). Staţia trebuie reconectată la rețeaua electrică astfel încât nimic să nu amenințe stabilitatea reactoarelor. Ucraina a propus AIEA să trimită misiuni la toate centralele nucleare ucrainene. Astfel de misiuni pot verifica dacă activitatea ostilă împotriva instalațiilor nucleare ucrainene a încetat cu adevărat. Rusia trebuie forţată să renunțe la orice fel de amenințare cu folosirea armelor nucleare, iar baza unor astfel de eforturi poate fi Memorandumul de la Budapesta și capacitățile corespunzătoare ale statelor semnatare.

2. Securitatea alimentară

Extinderea inițiativei privind exportul maritim de cereale către celelalte porturi ucrainene, în special „Mikolaiv” și „Olvia” (regiunea Mikolaiv). De asemenea, Ucraina lansează un program de prevenire a foametei în lume – „Grain from Ukraine” – care va funcționa în felul următor: o parte dintre cerealele exportate vor putea fi cumpărate de țările participante la proiectul destinat țărilor africane sărace, sprijinind, astfel, două părți simultan – Ucraina din punct de vedere economic și Africa pe plan umanitar. Prima astfel de navă, Nord Vind, transportă în Etiopia 27.000 de tone de grâu ucrainean.

3. Securitatea energetică

Aproximativ 40% din infrastructura energetică ucraineană a fost distrusă de loviturile rachetelor rusești și ale dronelor iraniene, care sunt folosite de invadatori. Este nevoie de asistență în construirea sistemelor de apărare antiaeriană și antirachetă, pentru a proteja cerul Ucrainei. Kievul a propus ca ONU să trimită o misiune de experți la instalaţiile de infrastructură energetică a Ucrainei pentru a evalua daunele și nevoile de restaurare, precum și pentru a preveni distrugerea ulterioară a acestora. Totodată, este necesară plafonarea preurilor pentru energia importată din Rusia, astfel încât Moscova să nu mai recurgă la teroarea energetică.

4. Eliberarea tuturor prizonierilor și deportaților

Ucraina propune un schimb de prizonieri care să vizeze toate persoanele aflate în captivitate. Acest format ar trebui să includă și civilii deportaţi pe teritoriul Federației Ruse, inclusiv copiii. Zelenski a subliniat că autorităţile ucrainene au identificat „cu nume şi prenume” aproape 11.000 de copii deportați forțat în Federația Rusă.

5. Punerea în aplicare a Cartei ONU și restabilirea integrității teritoriale și a ordinii mondiale

Rusia trebuie să confirme integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul rezoluțiilor Adunării Generale a ONU și al seriei corespunzătoare de documente juridice ale tratatului.

6. Retragerea trupelor ruse și încetarea ostilităților

Federația Rusă trebuie să-și retragă toate trupele de pe teritoriul Ucrainei. Trebuie restabilit controlul Ucrainei asupra tuturor secțiunilor graniței de stat cu Rusia, ceea ce ar însemna rezultatul unei încetări reale și complete a ostilităților.

7. Justiţie

Crearea unui tribunal special pentru crima de agresiune rusă împotriva Ucrainei și crearea unui mecanism internațional de compensare a tuturor pierderilor cauzate de acest război. Potrivit Kievului, Ucraina trebuie să primească despăgubiri inclusiv din activele rusești îngheţate. Rezoluția Adunării Generale a ONU privind mecanismul internațional de despăgubire a prejudiciului cauzat de războiul declanşat de Rusia a fost deja votată, iar o a doua rezoluţie este deja în curs de pregătire şi prevede crearea unui tribunal special.

8. Ecocid – nevoia de ocrotire imediată a mediului înconjurător

Este necesară crearea unei platforme pentru evaluarea daunelor cauzate mediului de războiul declanşat de Rusia. De asemenea, Ucraina trebuie ajutată în ceea ce priveşte deminarea teritoriilor sale prin construirea urgentă a unor astfel de echipamente și trimiterea de specialiști în acest sens. În plus, sunt necesare fonduri pentru refacerea instalațiilor de deminare.

9. Evitarea escalării

Ucraina are nevoie de garanții efective de securitate, astfel că a pregătit un proiect de tratat – Kyiv Security Compact – pe care l-a transmis deja partenerilor. Partea ucraineană își propune să organizeze o conferință internațională pentru a stabili elementele cheie ale arhitecturii de securitate postbelică în spațiul euroatlantic, inclusiv garanțiile pentru Ucraina. Principalul rezultat al conferinței ar trebui să fie semnarea Pactului de Securitate de la Kiev, iar preşedintele Volodimir Zelenski a subliniat că partea ucraineană este pregătită să semneze documentul în orice moment, chiar și anul acesta.

10. Stabilirea sfârşitului războiului

Atunci când toate măsurile antirăzboi vor fi implementate, când securitatea și justiția vor începe să fie restabilite, părțile vor trebui să semneze un document prin care să stabilească sfârșitul războiului. Părțile pot fi diferite state dispuse să preia leadershipul în ceea ce priveşte adoptarea deciziilor vizând punctul 10 al „formulei de pace” propuse de partea ucraineană.

Facebook Comments