Vlad Botoș: Gaz pentru energie în România

by Cristian Dobre

Prin eforturile europarlamentarilor USR PLUS, prinde contur posibilitatea de a finanța cu bani europeni înlocuirea termocentralelor pe cărbune cu unele pe gaz. Această decizie are un impact semnificativ asupra industriei energetice din România, bazată încă pe utilizarea cărbunelui.

Vlad Botoș, europarlamentar Alianța USR PLUS: „Am spus de mai multe ori că politica la nivel european este negociere. Am explicat de mai multe ori că încercăm să expunem cât mai mult din ceea ce înseamnă România și nevoile noastre de dezvoltare așa încât să reușim să ajungem din urmă țările mai bogate.

Ei bine, una dintre cele mai dificile negocieri, dar, în același timp, o reușită importantă a fost aceea pentru a introduce în Fondul de Tranziție Justă posibilitatea de a realiza investiții în domeniul gazului.

Trendul ecologic, justificat de altfel, al politicii europene dorește reducerea drastică a tuturor surselor de poluare din viața economică și casnică a europenilor.

Tocmai de aceea, împreună cu colegii noștri, Cristian Ghinea și Ondrej Knotek, eurodeputat ceh din partidul ANO 2011, am reușit să introducem investițiile în domeniul gazului ca sursă alternativă la cărbune.

După mai multe runde de negocieri, atât cu colegii din grupul nostru politic, cât și din celelalte grupuri, am reușit să votăm ieri, în Comisia pentru Dezvoltare Regională, un amendament care ne permite ca din Fondurile de Tranziție Justă să înlocuim cărbunele cu gaz, reducând astfel poluarea cu CO2 la mai mult de jumătate.

Următoarea etapă, la fel de importantă, este votul în plenul Parlamentului unde sperăm să avem un sprijin la fel de mare ca cel din cadrul Comisiei.

Eforturile noastre vor continua până în momentul în care vom vedea acest amendament trecut prin toate etapele legislative așa încât să putem preda ștafeta autorităților naționale și locale pentru a da cât mai repede drumul proiectelor care ne vor aduce energie electrică și căldură la prețuri mai mici și cu poluare mult redusă.”

Facebook Comments