Vizită istorică a şefului diplomaţiei israeliene în Maroc

by Florian Popa

Ministrul israelian de externe, Yair Lapid, a plecat miercuri în prima sa vizită oficială în Maroc, la şapte luni după normalizarea relaţiilor între Rabat şi statul israelian, relatează agerpres.ro.
„Decolare pentru o vizită istorică în Maroc!”, a scris Lapid pe Twitter, postând o fotografie a tabelei cu plecările companiei aeriene El Al.
Marocul este a patra ţară arabă care a anunţat în 2020 normalizarea relaţiilor sale cu Israelul, după Emiratele Arabe Unite (EAU), Bahrein şi Sudan – în schimbul unei recunoaşteri americane a „suveranităţii” sale asupra fostei colonii spaniole Sahara Occidentală.
Lapid urmează să deschidă o reprezentanţă diplomatică la Rabat şi să se întâlnească cu omologul său marocan, Nasser Bourita. De asemenea el se va deplasa la sinagoga Beth-El din Casablanca în cadrul vizitei sale de două zile în Maroc, a indicat Ministerul israelian de Externe.
Comunitatea evreiască din Maroc este cea mai importantă în Africa de Nord (aproximativ 3.000 de persoane), iar cei 700.000 de evrei cu ascendenţă marocană au păstrat adesea legături foarte strânse cu ţara lor de origine.
Cu toate acestea, cauza palestiniană mobilizează societatea civilă în Maroc, în timp ce unele partide politice de extrema stângă şi islamiste se opun normalizării relaţiilor între ţara lor şi statul israelian.
Israelul şi Marocul au întreţinut deja relaţii oficiale în anii 1990, înainte de declanşarea celei de-a doua Intifade (revoltă palestiniană) în 2000.
Această primă vizită oficială intervine la puţin peste două săptămâni după lansarea zborurilor comerciale directe între Israel şi Maroc.
Vizita lui Lapid la Rabat urmează unei călătorii în iunie în Emiratele Arabe Unite, unde a inaugurat o ambasadă israeliană la Abu Dhabi.
Palestinienii au condamnat acordurile de normalizare între statele arabe şi Israel, considerând aceasta drept o trădare a cauzei lor.

Facebook Comments