Vizionarul Falcă a transformat Mica Vienă în Caracalul de Vest

by Florian Popa

Aradul era odată unul dintre cele mai frumoase și importante orașe din România, fiind numit pe bună dreptate de marele istoric Nicolae Iorga „Mica Vienă”. În numai 14 ani de când se află la conducerea orașului, primarul Gheorghe Falcă a reușit să aducă Aradului supranumele de Caracalul de Vest, prin politica dezastruoasă pe care a promovat-o, călcând în picioare istoria acestor locuri.

„Aradul era odată recunoscut ca Mica Vienă, un oraș care găzduiește cel mai vechi edificiu teatral din țară, teatrul vechi, unde, legenda spune că, Mihai Eminescu a participat la un spectacol, în calitate de sufleur. De-a lungul anilor, Liszt, Strauss sau Enescu au susţinut concerte extraordinare la Arad. În urmă cu o sută de ani, Aradul era considerat o metropolă industrială, în oraș funcționând 7 bănci și 25 de fabrici, care construiau mașini, vagoane și chiar avioane.

Din păcate, numele de Mica Vienă a fost șters extrem de rapid, în doar 14 ani, de administrația Falcă, cea care a distrus tot ce a fost bun în Arad, începând cu demolarea stadionului pe care s-a jucat primul meci de fotbal din România, pentru a face loc unui supermarket, apoi și-a bătut joc de brandul UTA, aducând clubul în Liga a III-a pentru prima dată în istorie, după care echipa s-a și desființat, iar nu în ultimul rând, a reușit distrugerea ștrandului Neptun, considerat cel mai mare ștrand natural din Europa de Est.

Gheorghe Falcă a reușit în ultimii 14 ani să murdărească imaginea Aradului, care nu de puține ori a fost denumit Caracalul de Vest, mai ales în urma imaginilor care au făcut înconjurul țării, cu jucătorii echipei UTA scoțând apa din mocirla de pe stadionul Motorul cu ușa! Aradul este poate singurul oraș din țară care dispune de un aeroport cu aerogară nouă, de milioane de euro, unde nu zboară niciun avion, devenind loc de concerte. De la 1 decembrie vom avea în sfârșit curse Tarom, după ani de zile de secetă, dar fără niciun aport al administrației locale, ci în urma nenumăratelor discuții purtate de noi, parlamentarii PSD, cu directorul companiei. Aradul este singurul oraș din țară care dispune de un nou bazin de înot, construit cu fonduri guvernamentale, dar care stă fără apă, fiindcă nu există personal angajat de către primărie. Doar la Arad mai întâlnești un stadion construit de la zero, cu nocturnă veche, pe stâlpi, ca în 1980. Pentru ca acum, după câțiva ani de la demararea proiectului, vestitul Gheorghe Falcă să-și dea seama că e nevoie de o nocturnă modernă, așa că va construi una nouă.

Există nenumărate exemple în ultimii 14 ani de administrație PDL/PNL, care ne arată că Aradul este doar o palidă umbră a ceea ce reprezenta odată. Iar asta se vede zi de zi, la fiecare pas, din cartierele mărginașe și până în centrul atât de frumos și atât de apreciat de-a lungul timpului de personalitățile care l-au vizitat, de la împăratul Franz Josef, revoluţionarul Kossuth Lajos, până la scriitorul I. L. Caragiale, primul ministru Nicolae Iorga sau poetul George Cosbuc. Astăzi, acel centru minunat se află în paragină, cu clădiri neîngrijite, cu zeci de spații comerciale închise, cu șobolani care trăiesc nestingheriți printre stațiile de tramvai, șobolani care reprezintă o adevărată emblemă a epocii Falcă“, spune deputatul PSD Adrian Todor.

 

 

Sursa foto: Facebook (Kirsch Ildiko)

 

Facebook Comments