Vineri încep înscrierile la Rabla Clasic și Rabla Plus

by Florian Popa

Începând din 24 martie, la ora 10:00, persoanele fizice se pot adresa producătorilor validaţi în vederea îndeplinirii formalităţilor de înscriere în cadrul Programelor Rabla Clasic şi Rabla Plus, scrie b1tv.ro. De asemenea, din data de 24 martie, persoanele juridice pot încărca în aplicaţia informatică documentele necesare participării în cadrul celor două programe.
De joi, 23 martie 2023, persoanele juridice interesate pot utiliza aplicația informatică atribuită de AFM exclusiv pentru crearea de conturi de utilizator. Acest sistem facilitează participarea la două programe care vizează reînnoirea parcului auto național (Rabla Clasic) și promovarea vehiculelor de transport rutier ecologice pentru reducerea emisiilor de gaze (Rabla Plus).
Conturile deja create şi utilizate pentru înscrierea în cadrul programelor AFM, rămân valabile şi pot fi utilizate pentru înscrierea în cadrul Programelor Rabla Clasic şi Rabla Plus 2023.
„Am ajuns deja la a 19-a ediţie de derulare a Programului de stimulare a înoirii Parcului Auto naţional, Rabla Clasic fiind unul dintre cele mai longevive programe guvernamentale şi la al 8-lea an de când acordăm subvenţii pentru achiziţionarea de autovehicule electrice în cadrul Programului Rabla Plus. Consider că aceste programe contribuie la dezvoltarea unui transport mai puţin poluant şi la îmbunătăţirea calităţii aerului în aglomerările urbane. Sumele acordate, precum şi modificările ghidurilor de finanţare din acest an, sunt menite să încurajeze toate categoriile de beneficiari să-şi achiziţioneze autoturisme noi cu tehnologii nepoluante care oferă o alternativă mai ecologică, economică şi convenabilă pentru transport, în special în contextul în care se doreşte reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi a dependenţei de combustibili fosili”, a declarat preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu, Laurenţiu Adrian Neculaescu, scrie ProTV.
Programele Rabla Classic și Rabla Plus au fost alocate în total 1,34 miliarde de lei în 2023, primul primind 560 de milioane de lei, iar celui din urmă un buget de 780 de milioane de lei. Programele sunt programate să se desfășoare în două faze, în funcție de bugetele alocate. Etapa inițială a inițiativei este programată în perioada 24 martie – 30 iunie 2023.
Rabla Clasic a asistat la alocarea de fonduri din diverse surse. Persoanele juridice au contribuit cu 130.000.000 lei, persoanele fizice au contribuit cu 235.000.000 lei, iar UAT-urile și instituțiile publice au adăugat 27.000.000 lei.
Rabla Plus prezintă o oportunitate pentru diverse entități de a câștiga dintr-un buget generos. Persoanele fizice pot pretinde până la 300.000.000 lei, în timp ce persoanele juridice pot beneficia de 200.000.000 lei. Instituțiile publice și UAT-urile pot accesa fonduri de până la 46.000.000 de lei.

Facebook Comments