Viktor Orban refuză invitația la o dezbatere în Parlamentul European privind starea de urgență din Ungaria

by Florian Popa

Premierul ungar Viktor Orban a refuzat miercuri invitația președintelui Parlamentului European de a participa la o dezbatere privind starea de urgență instaurată în Ungaria și consecințele asupra drepturilor și libertăților fundamentale, scrie agerpres.ro.
„La momentul actual, lupta împotriva epidemiei consumă întreaga mea energie și forță”, a declarat premierul, ca răspuns la invitația președintelui PE, italianul David Sassoli, potrivit agenției ungare de presă MTI.
Chestiunea stării de urgență instaurate în Ungaria pe fondul pandemiei de Covid-19 și consecințele sale asupra statului de drept va face joi obiectul unei dezbateri în cadrul unei sesiuni plenare a Parlamentului.
Potrivit regulii în vigoare pentru astfel de dezbateri, „nivelul de participare este cel de șef de stat sau de guvern”, afirmase David Sassoli, într-o scrisoare adresată lui Viktor Orban. Budapesta anunțase că dorește să fie reprezentată de ministrul Justiției Judit Varga.
La sfârșitul lunii martie, Parlamentul maghiar a adoptat o lege care să permită premierului naționalist să guverneze prin ordonanțe până la o notificare ulterioară în cadrul stării de urgență.

Guvernul a justificat aceste măsuri prin situația excepțională generată de pandemie, în timp ce criticii regimului autoritar al lui Orban vorbesc despre un abuz de putere.
Noua lege introduce pedepse cu închisoarea de până la 5 ani pentru publicarea de informații false care ar induce panică în rândul publicului sau ar zădărnici eforturile guvernului de a proteja cetățenii. O astfel de prevedere a stârnit deja nemulțumirea jurnaliștilor independenți.
Legea îi mai permite liderului ungar să prelungească pe termen nedefinit starea de urgență în vigoare din 11 martie, fără a mai cere aprobarea Parlamentului. Dar politica lui Viktor Orban într-un deceniu de putere stârnește temeri că liderul în vârstă de 56 de ani va abuza de aceste măsuri excepționale.
Aceste puteri depline au stârnit „îngrijorarea” președintelui Comisiei Ursula von der Leyen.
Un purtător de cuvânt al guvernului ungar a calificat audierile de joi drept „o nouă vânătoare de vrăjitoare” și un „proces spectacol”. „Stângiștii și liberalii fac politica în momentul în care continentul este confruntat cu cea mai mare criză sanitară și economică pe care am cunoscut-o în ultimul secol”, a afirmat miercuri pe Twitter Zoltan Kovacs, un apropiat al lui Viktor Orban.

Facebook Comments