Vești bune pentru FCC UAV: Gdynia este calificată în play-off-ul EuroCup, iar Ormanspor a câștigat grupa Aradului!

by Sorin Haut

Alte șapte echipe europene și-au asigurat aseară calificarea în play-off-ul (faza eliminatorie) FIBA EuroCup Women. Printre performerele serii s-a numărat și vicecampioana României, FCC UAV Arad, care a obținut prima victorie stagională, 87-50 cu Basket 25 Bydgoszcz din Polonia, succes care îi dă speranțe, ce-i drept mici și doar matematice, la accederea în play-off. Pentru asta va fi nevoie de o victorie miercuri, 14 decembrie, pe terenul celeilalte formații poloneze din grupa D a EuroCup, Arka Gdynia, deja calificată de pe locul doi în play-off, cu 8 puncte și de o înfrângere a lui Bydgoszcz (echipă cu probleme financiare, venită la Arad fără nicio stranieră!) acasă cu turcoaicele de la Ormanspor, care au câștigat deja grupa după victoria de aseară, 66-60 la Gdynia. Așadar, scenariu cumva favorabil pentru galben-albastrele Aradului, pentru a termina grupa pe locul 3, Gdynia nemaiavând miză importantă în ultimul meci, adică atacarea primei poziții. În clasament conduce înaintea ultimei etape Ormanspor (foto, cu bucuria câștigării grupei, de aseară), 9 puncte, care nu mai poate pierde primul loc, cu avantaj al meciurilor directe în fața lui Gdynia, urmată de Arka Gdynia (foto text), 8 puncte, și ea având asigurată accederea în play-off de pe locul 2, pe care nu îl mai poate pierde în contextul avantajul meciurilor directe cu Bydgoszcz, care e pe 3 și are 7 puncte. Aradul a bifat prima victorie europeană a sezonului și are 6 puncte, dar cu încă un succes în ultima etapă, coroborat cu un eșec previzibil al celor de la Basket 25 cu Ormanspor, ar depăși formația din Polonia la meciuri directe datorită unui singur punct, 89-53 pentru Bydgoszcz, respectiv 87-50 în returul de aseară, de la Arad! Lăsând la o parte faptul că Gdynia nu va fi deloc ușor de depășit acasă, dorindu-și practic să încheie cu victorie faza grupelor, nici măcar locul trei nu le asigură arădencelor calificarea sigură în primul tur de play-off. Asta pentru că acolo, în 16-mi, acced doar primele două clasate din cele 12 grupe și cele mai bune opt locuri, câte patru din fiecare conferință.

Scenariu favorabil pentru a termina pe 3: Aradul speră în minuni!

În conferința 1 (grupele A-F), sunt patru echipe aflate pe locurile 3 cu puncte mai multe decât Aradul: Steaua Roșie Belgrad (Serbia) în grupa A, deja cu două victorii, Galatasaray (Turcia) în grupa C, cu trei victorii, Nesibe Aydin (Turcia) în grupa E, cu două victorii și Kibirtsis Vilnius (Lituania) în grupa D, cu două victorii. Pe Galatasaray nu o mai poate depăși, turcoaicele având deja trei succese. Practic, doar în grupa B, ocupanta locului 3, Hatay (Turcia) are o singură victorie după cinci etape, la fel ca și echipa lui Bulj. Așadar, în contextul în care sunt disponibile doar patru bilete câștigătoare pentru cele mai bune locuri 3 din Conferința 1, este clar că FCC UAV stă și la mâna rezultatelor, având nevoie în primul rând de victorie la Gdynia, în meciul de săptămâna viitoare, dar și de alte rezultate favorabile, pentru a depăși cumva, la coșaveraj, câteva formații aflate în acest moment în fața ei într-un clasament real al celor mai bune locuri 3. Trebuie însă spus că lucrurile s-ar putea clarifica în rău pentru arădence în această seară, pentru că în grupele B, E și F s-au disputat doar patru etape, astfel că Hatay, Nesibe și Vilnius pot acumula noi victorii. Iar pentru ultimele două ar fi al treilea succes în grupă, ceea ce ar limita și mai mult speranțele vicecampioanei României la calificarea în play-off. Interesant este că Sepsi SIC Sfântu Gheorghe, lider cu punctaj maxim în grupa E și deja calificată în play-off, ar putea da indirect o mână de ajutor Aradului, dacă va câștiga diseară pe teren propriu cu Nesibe.

Pedigree-ul european ne face să visăm: galben-albastrele au ieșit din grupă de fiecare dată!

Mai trebuie spus că o calificare în prima rundă a play-off-ulului din 5-12 ianuarie 2023, ar însemna pentru FCC UAV cheltuieli financiare în plus, dar pe de altă parte ar cimenta acel pedigree de echipă importantă chiar și la nivel european, nu doar pe plan intern. Vă reamintim că deși a revenit abia după 12 ani de pauză în FIBA EuroCup, echipa de pe Mureș are un istoric notabil în a doua competiție europeană inter-cluburi. Aradul a participat de trei ori la rând în EuroCup, acum mai mult de un deceniu. A trecut de fiecare dată de faza grupelor, deși a avut parte de rivale din țări puternice atât în serii, cât și în prima fază eliminatorie. În sezonul 2007-2008, echipa arădeană a luptat în grupe cu Apollon Ptolemaida (din Grecia), Pankup Ted Kayseri (Turcia) și Hemofarm Vârșeț (Serbia). S-a oprit în 16-imi după o dublă cu BC Moscova (Rusia). În 2008-2009, adversarele din faza grupelor au fost EBE Ibiza (Spania), ARVI Marijampole (Lituania) și BK Kara Trutnov (Cehia), după care a urmat Tarbes GS, în 16-imi. În 2009-2010, BC ICIM Arad a jucat cu Apollon Kalamarias (Grecia), Nadezhda Orenburg (Rusia) și Botas Spor Adana (Turcia), respectiv USO Mondeville (Franța). Iar faptul că încă se află în cărți pentru calificare grație succesului entuziasmant de aseară, deși după patru etape avea doar înfrângeri, ne face să aplaudăm încă o dată singura echipa arădeană prezentă în cupele europene. 

 

 

Facebook Comments