VASILE ARION: „SITUATIA IN CARE SE AFLA CET-UL AM PREVESTIT-O DE ACUM TREI ANI“

by Cosmin Mihuta

Fostul vicepreşedinte ULAL Arad, Vasile Arion, cel care s-a ocupat în ultimii opt ani de problema CET-ului şi de relaţia cu asociaţiile de locatari, ne-a transmis un comunicat de presă, prin care trage un semnal de alarmă asupra situaţiei de la CET. Redăm mai jos comunicatul integral:

 

„Realitatea exploziva privitoare la situatia furnizarii energiei termice in Arad, ma face sa va adresez aceste consideratii in calitatea pe care am avut-o in cadrul conducerii executive a ULAL Arad , cu rol exclusiv privitor la relatiile cu furnizorii de utilitati, cu autoritatile publice locale si centrale si elaborarea de strategii pe relatiile asociatiilor de proprietari cu acesti furnizori si autoritati. Chiar daca din considerente proprii mi-am incetat activitatea la ULAL, experienta celor 8 ani in acest domeniu, formatia mea economico-financiara si calificarea data de absolvirea Institutului National de Administratie –specializarea ,,Managementul asociatiilor de Proprietari” 2007 (singurul absolvent din Arad ) – imi permit aceste considerente la astfel de momente:
Din capul locului, afirm, ca desi nu usoara, a fost mai accesibil sa gestionez relatiile cu furnizorii de utilitati cu statut reglementat (energie electrica si gaze naturale) a caror conduceri nu priveau Aradul, decat cu responsabilii acestei utilitati, energia termica –si nu atat cu conducerile CET-urilor aradene, cat cu primaria Arad, sefa patrimoniala (si nu numai) a acestei utilitati.
Numeroasele avertismente, semnale de urgenta sau alarma pe care le-am transmis, desi documentate, au ramas fara ecou, iar propunerile facute au fost transate prin vot politic negativ prin configuratia alesilor locali din CLM-urile ultimilor 10 ani.
Prioritatea energetica a Aradului a fost identificata prea tarziu, iar de o strategie energetica a orasului nici macar acum nu putem vorbi.
Redau cateva repere dintr-un timp relativ recent. In 2009, CET-ul se divide in 2 societati, din care CET H, cel nou nascut, cu datorii zero, sa poata fi investitionat-privatizat.
Acest CET-H era de fapt un fel de Arterm responsabil numai cu transportul si distributia energiei termice. Energie termica, care vanduta consumatorilor ingloba in costuri si imensele pierderi pe tot lantul mai putin productia. Toate pierderile posibile si nu numai.
Cum s-a ajuns dupa 5 ani la aceasta situatie, cu imense datorii neonorate desi n-a fost decat un intermediar ce si-a adaugat toate costurile, reale sau nu ? Un intermediar scump, care ne-a facut praf nivelul de trai si a trimis asociatiile sa faca coada la procesele de recuperare prin instante ?
Au existat 4 solicitari oficiale pentru efectuarea expertizarilor tehnice asupra pretului gigacaloriei, care ar fi devoalat intreg sistemul, atunci fiind posibile si alte solutii. Nu s-a acceptat. Se stia ce se stia. Dar nu se vroia public.
-Ce cauta ca in pretul energiei termice sa fie inclus parte din costurile reabilitarilor termice a blocurilor ?
-De ce a fost incurajat managementul neperformant, clientelar politic ? De ce s-au numit in C.A. nespecialisti in domeniu ? A mai auzit cineva de rezultatul investigatiilor intr-un cazan total inutil ?
-De ce CET H a refuzat timp de 3 ani sa incheie contracte de furnizare a energiei termice prevazute de ordinul ANRSC 483/2008 ?
N-as fi vrut sa se adevereasca chiar acum in prag de iarna, dar situatia la care s-a ajuns acum am prevestit-o inca de acum 3 ani. De aceea nu ma mai mira cand sindicatul din CET este trimis la plimbare din motiv de necunoastere a realitatii ?!
Intr-un ultim comunicat, primaria Arad ne spune ca a acordat (?) suma de 8 milioane de lei pentru a sprijini CET-ul sa-si achite o parte a datoriilor. Nu ne spune insa primaria cum s-a ajuns ca CET-H sa aiba o datorie catre CET L de 57 milioane de lei la energia termica primita si in conditiile in care restantele de la diversi consumatori sunt de aproximativ 10 milioane de lei, mai raman in discutie 47 de milioane de lei. Ce reprezinta acest deficit si cine-l va acoperi?
Se va imputa personalului angajat ? Va raspunde conducerea manageriala sau consiliile de administratie ? Va raspunde vreun serviciu din primarie ? Sau vor plati aradenii indiferent ca au fost in sistem sau nu ? Nu era mai corect sa se subventioneze de la inceput gigacaloria ajutand la timp populatia din acelasi buget din care probabil se vor suporta acum deficitele ?
Are Curtea de Conturi posibilitatea de a ne lamuri ce s-a intamplat cu adevarat la cele doua societati de termoficare ?
Cu stima,
ARION VASILE“

Facebook Comments