Val de emoţie după moartea unui câine adoptat de la adăpostul Primăriei Arad, unde s-ar fi îmbolnăvit

by Florian Popa

Mai mulţi arădeni au început un protest cu jucării din pluş, pe care le pun în faţa Primăriei Arad, după moartea unui câine adoptat de la adăpostul municipalităţii, care s-ar fi îmbolnăvit în urma operaţiei de sterilizare făcută în centru.
Cazul a devenit viral pe reţelele de socializare, în ultimele zile, după ce o localnică a relatat că a adoptat un câine bolnav de la Adăpostul de Câini al Gospodăririi Comunale Arad – societate finanţată şi aflată sub autoritatea administraţiei locale.
Femeia a relatat că reprezentanţii Adăpostului au refuzat să accepte adopţia înainte de sterilizarea câinelui, deşi arădeanca ar fi dat asigurări că vorbise deja cu un medic veterinar privat pentru a face această procedură în siguranţă. Femeia susţine că, după sterilizarea făcută în centrul municipalităţii, a primit câinele sângerând abundent. Animalul s-ar fi îmbolnăvit pentru că ar fi fost ţinut împreună cu alţi câini, iar rana s-ar fi infectat. După câteva zile, în pofida tratamentelor, câinele Zeus a decedat.
În urma mediatizării cazului pe reţelele sociale, mai mulţi arădeni au iniţiat un protest cu jucării din pluş, pe care le-au aşezat pe o bordură din faţa Primăriei Arad. S-au adunat zeci de căţei din pluş, iar alţi arădeni au aprins lumânări pe care le-au aşezat în formă de inimă, în amintirea lui Zeus.
Iniţiatorii acţiunii cer schimbarea medicului veterinar care conduce adăpostul de câini al municipalităţii.
Acest val de emoţie l-a determinat pe primarul municipiului Arad, Călin Bibarţ, să reacţioneze într-o conferinţă de presă organizată luni, afirmând că este „picătura care a umplut un pahar care era în efervescenţă”.
Primarul s-a referit la faptul că, de-a lungul timpului, arădenii au mai semnalat diverse probleme privind modul în care sunt trataţi câinii în adăpostul Gospodăririi Comunale.
„A fost picătura care a umplut un pahar care era în efervescenţă de mai mult timp. Nu întâmplător, chiar în urmă cu o săptămână şi ceva, l-am trimis pe domnul viceprimar într-o vizită inopinată la centrul de pe Calea Bodrogului. (…) Ştim că lucrurile pot fi mult îmbunătăţite, nu avem nici cea mai mică reticenţă la acest lucru”, a declarat primarul.
El a spus că va avea întâlniri cu o parte dintre cei care au pus jucării de pluş în faţa instituţiei pe care o conduce, dar şi cu asociaţii de protecţie a animalelor, pentru a căuta soluţii pentru îmbunătăţirea condiţiilor pentru câinii fără stăpân.
„Căutăm soluţii de a îmbunătăţi situaţia adăpostului. Dacă e necesar să facem cheltuieli suplimentare, cum ar fi dotări şi îmbunătăţirea condiţiilor, ni le vom asuma. Important e să avem cât mai puţine incidente neplăcute”, a declarat Bibarţ.
Pe de altă parte, primarul a spus că „nimeni nu poate fi de acord cu existenţa câinilor pe străzile oraşului”.
„De aici pornim: dezideratul numărul unu: câinii trebuie luaţi de pe stradă. Paşii următori, pentru a le face o viaţă mai bună, pot fi discutaţi”, a încheiat edilul.

Sursa: agerpres.ro

Facebook Comments