Val de accidente de muncă în județul Arad

by Florian Popa

In ultima perioada, in judetul Arad s-a inregistrat o crestere accentuata a numarului de evenimente/accidente de munca, vinovatia fiind atat a angajatorilor cat si a lucratorilor (victima sau participant la procesul de munca). Spre exemplu, de la inceputul lunii iulie pana in prezent au fost comunicate la ITM Arad un numar de 66 de evenimente soldate cu 23 de accidentati mortal, 19 accidentati cu incapacitate temporara de munca si 4 accidentati usor. Domeniile de activitate/coduri CAEN  in care s-au produs cele mai multe accidente sunt: Transporturi terestre si transporturi prin conducte (49)- 18 accidente, Constructii de cladiri (41)- 5 accidente, Fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor (29)- 4 accidente, Industria alimentara (10)- 3 accidente, Comert cu amanuntul, cu exceptia autovehiculelor si motocicletelor (47)- 3 accidente, Restaurante si alte activitati de servicii de alimentatie (56)- 3 accidente. Facem precizarea ca, in categoria evenimentelor comunicate intra si cele in care nu au fost inregistrate victime ce necesita o anumita perioada de incapacitate temporara de munca dar s-au produs in timpul indeplinirii sarcinilor de serviciu.

Spre exemplu, numai ieri, 22.08.2017, au fost inregistrate doua accidente de munca mortale, soldate cu 3 victime, toate decedate: unul dintre ele intra si in categoria accidentelor de circulatie, producandu-se pe Autostrada A1 in apropiere de Fiscut, in care au fost implicate doua TIR-uri si s-a soldat cu doua victime decedate iar al doilea s-a petrecut in incinta fostului Combinat Chimic din Vladimirescu, la punctul de lucru al unei societati comerciale din Savarsin care are ca obiect de activitate Extractia pietrisului si nisipului; extractia argilei si caolinului, victima fiind M.I.G. in varsta de 49 de ani, angajat ca sofer. Din comunicarea operativa a evenimentului trimisa catre ITM Arad reiese ca victima a vrut sa indrepte tija de la cala trailerului remorcat la capul tractor al autocamionului pe care il conducea, a scos boltul si inclusiv siguranta acestuia, s-a urcat apoi pe cala, in partea din spate a trailerului. A cazut, cala rasturnandu-se peste el, strivindu-i pieptul si mana stanga. A fost transportat la spital, unde a decedat. Inspectorii de munca efectueaza cercetari pentru elucidarea imprejurarilor si stabilirea cauzelor care au condus la producerea evenimentelor.

Atragem atentia, din nou, atat angajatorilor cat si angajatilor ca nerespectarea normelor de securitate a muncii, a instructiunilor de lucru a lucrului in conditii de siguranta a muncii pot atrage consecinte deosebit de grave inclusiv din punct de vedere legal deoarece, conform Noului Cod Penal neluarea vreuneia dintre măsurile legale de securitate şi sănătate în muncă de către persoana care avea îndatorirea de a lua aceste măsuri, dacă se creează un pericol iminent de producere a unui accident de muncă sau de îmbolnăvire profesională, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă iar daca fapta este săvârşită din culpă se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Facebook Comments