UTA face, până acum, cel mai slab campionat de la revenirea în elită. Cauzele și vinovații clasării pe loc de retrogradare

by Sorin Haut

UTA face, până în acest moment, cel mai slab campionat de la revenirea în elită și îi convine faptul că punctele se înjumătățesc înainte de intrarea în play-out. După cele 37 de puncte strânse în sezonul 2020-2021, respectiv 40 în ediția precedentă a Ligii 1, „Bătrâna Doamnă” a coborât drastic „ștacheta” la cota 27 în sezonul regulat al actualei stagiuni de Superliga și ar fi fost direct retrogradată dacă sistemul competițional ar fi fost fără faza play-off / play-out! De asemenea, dacă punctele nu s-ar fi înjumătățit, misiunea roș-albilor era mult mai grea în tentativa de menținere în prima divizie. Cauzele decăderii UTA-ei sunt multiple, plecând de la prostul management al clubului și strategia de alegere a antrenorului și apoi de formare a unui lot competitiv. Ilie Poenaru s-a dovedit a fi din start alegerea greșită, fostul antrenor aducând la Arad cu girul conducerii mulți jucători răsuflați și modești, iar rezultatele aveau să se vadă de la o etapă la alta. Cu UTA ajunsă rapid în hora retrogradării, conducătorul de facto al clubului, Alexandru Meszar s-a întors neinspirat din nou la soluția Laszlo Balint, antrenor plecat tocmai pentru că nu a avut rezultate cu un lot poate și mai bun pe hârtie, ce și-a demonstrat potențialul limitat în sezonul trecut și care în tandem cu Bogdan Apostu au dus din nou la UTA câțiva jucători de o slabă factură. De asemenea, Balint s-a dovedit orgolios și total neinspirat în speța Otele (cel mai valoros jucător din lot), privând poate UTA de puncte importante în condițiile în care nigerianul a fost exclus din lot o bună perioadă de timp, dar lipsa de inspirație a continuat și la nivel de prim 11, mizându-se etape bune pe jucători ieșiți din formă. Seria incredibilă de meciuri fără victorii, deși arbitrajele defavorabile și terenul prost de la Arad au contribuit și ele la clasarea pe locul 15, direct retrogradabil, l-au adus pe actualul antrenor din nou în gura contestatarilor.

Meszar, Poenaru, Balint și o strategie falimentară – lanțul slăbiciunilor utiste

Balint este poate omul potrivit pentru un astfel de obiectiv de conjunctură și stabilit pe traseu, precum la echipele mici (salvarea de la retrogradare), ce nu onorează deloc clubul, dar nimic mai mult. Dacă UTA vrea să își propună cu adevărat realizări importante, trebuie să aibă din vară o altă conducere, mult mai serioasă și performantă, cu oameni puternici și dedicați total, care să aducă bani și sponsori în club, nu doar să stea în birouri mai mult pe banii publici și pe sumele ce vin din drepturi TV, sau să emită niște comunicate ciudate și total deplasate împotriva principalului atu al echipei din acest sezon – suporterii! De asemenea, se impune un antrenor care să fi demonstrat până acum că poate face performanță, unul care să își asume obiective importante, iar aici ne referim la play-off sau clasări pe locuri de cupe europene. Pentru asta e nevoie și de bani mai mulți și deci de oameni potenți financiar, care să ducă clubul la un alt nivel. Greu, dar nu imposibil de înlăturat caracatița politică ce a pus stăpânire pe UTA. Asta nu înseamnă că play-off-ul nu ar fi fost posibil și în acest sezon, doar că pentru asta ai nevoie de oameni capabili și de strategie.

Menținerea în Superligă, datorie de onoare și nicidecum altceva…

Pentru că la nivel de condiții (excepție, totuși, gazonul deplorabil de pe Arena Francisc Neuman, principala vinovată fiind administrația locală) și salarii, UTA stă bine. Până la noi ambiții, scopul tuturor, de la suporteri până la jucători și ultimul om din staff, trebuie să fie acum o clasare onorabilă în play-out. Sezonul este oricum ratat și mult sub așteptări, o menținere în elită fiind o datorie de onoare a utiștilor, nicidecum un rezultat care să aducă bucurie. Urmează însă nouă finale crâncene în play-out, deși UTA pare mai organizată și stabilă decât alte formații, gen FC Argeș sau Chindia, unde datoriile financiare și haosul par a fi pus stăpânire pe cluburi. Rămâne de văzut cum va răspunde echipa la presiune și dacă jucătorii își vor confirma măcar la un nivel decent valoarea în ceasul al 12-lea, altfel putem ajunge la un dezastru total, Liga a II-a!

 

 

Facebook Comments