UTA e mai mult pe plus faţă de turul sezonului trecut, dar şi aşteptările sunt mai mari

by Sorin Haut

UTA a încheiat turul Ligii 1 la fotbal, ediţia 2021/2022, pe locul 8, cu 24 de puncte, la doar o lungime distanţă de zona de play-off şi la patru puncte de podium. La prima vedere şi nu numai, pentru că şi statistica spune multe, echipa lui Laszlo Balint e pe plus faţă de stagiunea precedentă, dar pe de altă parte şi aşteptările sunt mai mari. De asemenea, alte două cluburi, FC Voluntari şi mai ales nou promovata Rapid, considerate pe bună dreptate revelaţii, s-au autodepăşit în prima parte a campionatului şi se clasează în faţa UTA-ei la final de tur. Revenind la “Bătrâna Doamnă”, putem face unele comparaţii cu turul sezonului trecut, când la capătul etapei a 15-a UTA se afla pe locul 9, dar doar cu 17 puncte, pe atunci la trei puncte distanţă de play-off, semn că echipa a progresat din punct de vedere al rezultatelor. Atacul rămâne marea problemă, doar două goluri în plus marcând arădenii faţă de anul trecut (15 vs.13), în schimb stăm mult mai bine din punct de vedere al golurilor primite, 10 față de 25! Marele plus este însă înregistrat la meciurile de acasă, asta cu siguranţă şi datorită revenirii în tribune a înflăcăraţilor suporteri utişti, care şi-au purtat în dese rânduri echipa spre victorie. UTA a adunat în acest tur de campionat pe teren propriu același număr de puncte, 12, pe care le-a câștigat în sezonul trecut în deplasare! Mai mult, numărul de puncte câștigate în deplasare a rămas același, tot 12, dovadă că UTA este echilibrată şi a reuşit să fie aceeaşi, nu ca în stagiunea precedentă, când acasă nu se regăsea. Practic, UTA ar fi în play-off la final de tur, în clasamentele meciurilor de acasă, unde se clasează pe locul 6 şi în deplasare, unde e pe 5!

Loc mai bun, puncte mai multe: marele plus, suporterii şi meciurile de acasă

Trebuie să punctăm însă şi că aşteptările sunt mai mari faţă de primul an al revenirii UTA-ei în Liga 1, după 12 ani de absenţă. Asta şi pentru că bugetul de salarii lunar a crescut cu aproximativ 50 de mii de euro, iar suma din drepturile TV a crescut şi ea cu 400 de mii față de campionatul precedent, în așa fel încât Laszlo Balint să-și permită un lot mai calitativ.  Până la urmă, cele puțin peste 1,5 milioane de euro încasate de arădeni de la televiziuni acoperă în întregime bugetul de salarii pe întreg sezonul, însă clubul trebuie să găsească alte resurse pentru a plăti taxele la stat în contul acestor retribuții, dar şi prime de joc, cheltuielile cu deplasările, chiriile fotbaliștilor și antrenorilor, închirirea bazelor sportive și multe altele. Asta în condițiile în care Primăria Arad a contribuit la bugetul clubului în anul 2021 cu doar 800 de mii de euro, minimum istoric de când echipa „roș-albă” a promovat în Liga a II-a. Un alt plus faţă de sezonul trecut, din punct de vedere financiar, sunt încasările venite din vânzarea de bilete şi abonamente – cele din urmă peste 3.200 la număr. Dilema principală este dacă UTA a crescut în calitate suficient pentru a reuşi accederea în play-off. Ca şi joc şi rezultate se văd mici progrese, dar parcă echipei îi lipseşte încă acel “ceva” pentru a reveni cu adevărat în elita fotbalului românesc, adică în lupta pentru trofee şi cupe europene. Cel mai mult parcă deranjează exprimarea echipei, UTA prestând de multe ori un joc încâlcit, greoi, deloc plăcut ochiului. Iar suporterii tocmai pentru asta vin la stadion: să vadă un fotbal frumos, plăcere şi determinare.

Buget mai mare pentru salarii, transferuri importante: fanii aşteaptă doar play-off-ul!

Balint a avut mână liberă la transferuri, la Arad au fost aduşi jucători importanţi sau cel puţin aşa ne-au fost prezentaţi – însă majoritatea nu au fost constanţi, având prestaţii în “lumini şi umbre” – echipa are linişte financiară şi dacă ne uităm la concurenţă, UTA ar trebui să se numere în mod normal printre primele şase echipe, la finalul sezonului regulat. Chiar dacă clubul nu îşi asumă oficial acest obiectiv, de calificare în play-off, noi zicem că orice alt rezultat nu ar fi pe măsura aşteptărilor şi până la urmă a condiţiilor oferite şi investiţiilor în echipă. Adevăratele concluzii le putem trage însă abia în pauza de iarnă, pentru că mai sunt de jucat şase meciuri în acest an, iar atunci probabil vom şti unde se situează cu adevărat UTA. La final de tur, cifrele sunt de partea lui Balint şi a echipei, să vedem dacă şi la final de campionat. Totuşi, declaraţia antrenorului, că play-off-ul nu e un obiectiv impus de conducere, nu dă prea bine după 15 etape şi lasă loc de scuze în cazul în care echipa nu va reuşi o clasare în primele “6”.

Balint e şi nu prea e mulţumit: se vor rezolva „problemele interne” în iarnă?!

Dacă mai punem la socoteală şi “ieşirea din decor” a lui Balint, de după meciul cu Chindia, cu acele aşa zise probleme interne de la UTA doar de el ştiute, ne putem aştepta totuşi la o iarnă interesantă. „Prezența în play-off nu a fost stabilită de conducere, nu am în contract asta. Play-off-ul a fost stabilit în Slovenia (n.a. în stagiul de pregătire efectuat de UTA în această vară), când am vorbit cu jucătorii și toți au zis că avem valoare să ne batem la play-off. Dacă este să fac considerații, trebuie să mă refer la traseul pe care l-am avut în sezonul trecut. Prin comparație, suntem pe plus, atât în ceea ce privește jocul, pentru că statistica spune acest lucru, dar bineînțeles și punctele. Suntem în grafic, acolo în prima jumătate a clasamentului”, susține Balint. (foto: UTA Arad, Ciprian Petcuţ)

 

 

 

 

 

Facebook Comments