UTA are forţe proaspete în atac şi vrea să ia gaz pentru play-off, la revenirea Ligii 1!

by Sorin Haut

Pauza de iarnă a fost de bun augur pentru UTA, echipă care a efectuat un cantonament în Antalya şi s-a întărit în compartimentul ofensiv cu patru jucători, toţi străini! Pe locul 9 în Liga 1 şi la cinci puncte distanţă de zona de play-off la finalul anului trecut, “roş-albii” intră în linie dreaptă în lupta pentru primele şase locuri! Iar primul meci din 2022, cel de acasă cu Gaz Metan, e foarte important, trei puncte putând menţine vii speranţele arădenilor la play-off. Antrenorul Laszlo Balint a primit astăzi vești bune din partea conducerii UTA-ei, în sensul că după “internaţionalul” lituanian Laukzemis, alți doi fotbaliști transferați în această iarnă, Ongaro şi Cardoso sunt buni de joc în primul meci oficial al anului. În schimb, nigerianul Otele nu va putea lua loc nici măcar în tribuna arenei „Francisc Neuman”, el așteptându-și viza de intrare în România, la Szeged, unde se antrenează separat! „Din informațiile pe care le-am primit de la club, atât Cardoso cât și Ongaro au primit cărțile verzi în cursul dimineții, deci sunt ok, vor fi legitimați. Situația lui Otele, se știe, este un pic mai complicată și din păcate nu ne putem baza pe el în această primă partidă”, a menționat antrenorul „roș-albilor”. Din ceea ce a dat de înțeles Balint, doar lituanianul Laukzemis ar avea ceva șanse să fie titular, la concurenţă cu croatul Dangubic. În schimb, Cardoso și Ongaro mai au de recuperat din punct de vedere fizic, în cazul atacantului canadian fiind vorba și despre o acomodare cu un mediu total nou pentru el. 

Ongaro şi Cardoso sunt buni de joc, dar din noii veniţi doar Laukzemis ar putea fi titular!

„Cardoso se antrenează la capacitate maximă, s-a antrenat cu echipa, avea nevoie de aceste antrenamente specifice. Este clar că în acest moment este foarte riscant să începem cu el titular, dar sunt convins că va putea intra pe parcurs și la fel de convins că își va face simțită prezența în jocul nostru. Și Ongaro a ajuns destul de târziu, la el este și această perioadă de adaptare deloc de neglijat. Vine de pe un alt continent, contează diferența de fus orar, diferența de cultură, dar mă bucură tare mult disponibilitatea lui. Îl văd foarte implicat la antrenamente, dornic să își arate calitățile și să se exprime la potențialul său, dar este clar că trebuie să abordăm cu răbdare integrarea lui în joc. Sper să se petreacă acest proces cât mai rapid. În fine, Karolis e mult mai bine, mai ales că el a prins toată această pregătire de iarnă cu noi. A făcut și testarea fizică de la începutul anului, când am putut evalua foarte bine nivelul, a parcurs apoi tot stagiul de pregătire din Antalya, deci el are un avantaj clar din punctul acesta de vedere față de restul”, a mai punctat tehnicianul „Bătrânei Doamne” la conferinţa de presă de astăzi.

Balint: „Am adus jucători care să ne crească nivelul, ne-am mişcat bine pe piaţă”

Dacă Laukzemis are șanse să fie titularizat, conaționalul său, Vorobjovas, încă are probleme la genunchi şi va lipsi şi el la meciul cu Gaz Metan, urmând să reintre în program începând de luni. UTA s-a despărțit în schimb de şase fotbaliști în această iarnă, Tomozei, Ilie, Bustea, Călin, Hora și Antal și, cel puțin deocamdată, s-a întărit doar cu jucători ofensivi, patru la număr. Balint e mulţumit de cum s-a mişcat UTA pe piaţa transferurilor şi are încredere că mutările vor aduse şi plusul de valoare aşteptat de suporteri: „Ne-am mișcat destul de bine față de alte echipe. De fapt, noi am demonstrat asta în fiecare perioadă de transferuri, am reușit să aducem jucători care să ne crească nivelul. Sunt convins că jucătorii pe care i-am adus în această iarnă nu numai că vin cu un plus valoric, dar și cu un plus de motivație. Inclusiv Cardoso, care are o anumită vârstă și a jucat la echipe importante în carieră, e dornic să-și arate potențialul după ce a traversat un an destul de dificil din punct de vedere sportiv”, a mai punctat antrenorul UTA-ei. Alte două atuuri ale arădenilor rămân golgheterul Miculescu şi brazilianul Roger, care deşi e acontat din vară de CFR Cluj, pare că va rămâne la Arad să încheie acest sezon. Căpitanul Florin Iacob ar trebui să apere poarta echipei sale în jocul cu medieşenii:

Căpitanul Iacob ştie ce lipseşte: „Acea poză de grup din vestiar, după victorii!”

„Ne aflăm la primul meci din acest an, cel contra Mediașului. Sperăm ca duminică să ne bucurăm, deoarece ne dorim să luăm puncte pentru a ne apropia din nou de primele șase echipe. Am văzut câteva imagini cu echipa actuală a Mediașului, noi îl știm foarte bine pe antrenorul lor, Ilie Poenaru, am jucat de foarte multe ori împotriva lui. Știm ce filosofie de joc are, încearcă să paseze, lucru care, însă, va fi destul de dificil pe acest teren. Cam știm ceea ce joacă Mediașul și ceea ce a implementat deja la echipă, dar e foarte important ceea ce facem noi. Nu am mai câștigat de trei luni și lucrul acesta ne doare puțin, vrem să simțim din nou gustul victoriei. Noi avem și un ritual, după fiecare victorie facem o poză în vestiar și ne lipsește poza asta de grup. Sperăm ca duminică, la finalul jocului, să o facem din nou și să ne bucurăm cu toții împreună, atât noi, cât și suporterii. Ne dorim să ne batem la play-off, deoarece UTA merită acest lucru și eu cred că putem ajunge în primele șase echipe ale campionatului”, a spus portarul titular al arădenilor. Emoţii vor fi cu gazonul de pe “Francisc Neuman”, care nu arată prea bine la această oră, în vreme ce în tribune sunt aşteptaţi aproape 3.500 de suporteri, adică 30% din capacitatea stadionului, conform măsurilor impuse de autorităţi în contextul pandemiei.

Mediaşul e slăbită din multe puncte de vedere, UTA porneşte din postură de favorită

La fel ca în precedentele partide, fanii trebuie să îndeplinească condiţii de acces şi anume să fie vaccinaţi cu schema completă, să fi trecut prin boală în ultimele şase luni sau să fie testaţi negativ la COVID-19. UTA porneşte favorită nu doar din prisma clasamentului, adversara ocupând abia locul 13, cu 20 de puncte, dar şi a lotului superior valoric, cel puţin pe hârtie. La Mediaş au fost şi încă sunt probleme financiare, din cauza cărora a demisionat şi preşedintele Valentin Iordănescu dar au şi plecat o serie de jucători importanţi, precum Deaconu sau Velisar. Chamed este la Cupa Africii, Junior Santos este suspendat, iar Matricardi nu este 100% fizic. În schimb, Poenaru şi-a adus la Mediaş doi din foştii lui jucători pe care i-a antrenat la Clinceni, fundaşul dreapta Florin Achim şi bulgarul Tvetelin Chunchukov, împrumutat până în vară de la Sepsi. Chiar şi aşa, Gazul va alinia un prim “11” cu mult slăbit faţă de anul trecut, iar UTA-ei nu îi rămâne decât să profite şi să debuteze oficial în acest an cu o victorie, foarte importantă în lupta la play-off.  Meciul UTA – Gaz Metan este programat duminică, ora 17 şi contează pentru etapa a 22-a a Ligii 1, prima din acest an. (foto: prosport)

 

 

Facebook Comments