UTA ar putea avea suporteri în tribune, dar mai puţini decât rivalele la promovare!

by Sorin Haut

Meciurile de fotbal ar putea să beneficieze de spectatori din luna iulie, în funcţie de evoluţia pandemiei de COVID-19. Afirmațiile au fost făcute marți seară de Justin Ştefan, secretarul general al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), la finalul întâlnirii la care a participat alături de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, Ministerului Tineretului şi Sportului și Federaţiei Române de Fotbal. Oficialul LPF a mai spus că decizia finală privind permiterea accesul spectatorilor pe stadion va aparţine fiecărui club organizator în parte.

”A fost o întâlnire interesantă, s-a discutat legat de prezenţa spectatorilor la meciuri. A rămas ca în următoarele două săptămâni să evaluăm situaţia şi în funcţie de ceea ce se va întâmpla, din luna iulie să existe şi această posibilitate. FRF a venit cu o propunere interesantă, respectiv ca în 10 la sută din capacitatea stadionului să fie prezenţi spectatorii. Dar există doctori, epidemiologi care vor evalua şi ei şi îşi vor spune părerea. Dacă ne raportăm la Arena Naţională ar fi 5.000 de spectatori, iar acesta e un număr rezonabil.

Ba chiar, la un moment dat, trebuie să vedem dacă există capacitate din partea cluburilor pentru a controla accesul tuturor acestor fani. Aşa că eu cred că e o decizie care va rămâne la latitudinea cluburilor. Nu îi poţi obliga să permită accesul spectatorilor. Ei îşi vor evalua situaţia şi vor lua o decizie. Deci se va evalua modul în care e implementat protocolul în forma actuală în următoarele două săptămâni şi vedem ce se întâmplă şi cu numărul de cazuri. Iar dacă lucrurile stau aşa cum trebuie mergem în zona de a permite accesul spectatorilor”, a spus, citat de Agerpres, Justin Ştefan, secretarul general al LPF, forul care organizează Liga 1.

Prezent și el la această ședință de la sediul Ministerului Sănătății, Răzvan Burleanu, președintele FRF, a spus că forul pe care îl conduce își dorește ca spectatorii să revină cât mai repede pe stadioane.

10% din capacitatea arenei, soluţia lui Burleanu!

”S-a interpretat greşit că FRF este împotriva revenirii suporterilor pe stadioane. S-a discutat de prezenţa a 500 de spectatori, dar nu, poziţia noastră este de a permite până la 10 la sută din capacitatea arenei. Asta bineînţeles, după un protocol în care, de exemplu, se prevede ca la fiecare loc ocupat alte 12 sunt libere. Pentru că obiectivul este siguranţa şi sănătatea suporterilor. Inclusiv mâncarea şi băutura la stadion sunt bine reglementate în protocolul medical depus de federaţie la Ministerul Sănătăţii şi MTS”, a spus Răzvan Burleanu, citat de Agerpres.

Aşadar, UTA ar putea avea spectatori în tribune la meciurile din play-off-ul Ligii a II-a – programat să debuteze pe 4 iulie. Totuşi, arădenii sunt dezavantajaţi în contextul în care capacitatea arenei Motorul este destul de mică, ceea ce înseamnă că, dacă acel procent de 10% gândit de FRF va fi implementat, nu va permis accesul a mai mult de 400 de spectatori, chiar sub pragul de 500 la care s-au gândit autorităţile. Cu excepţia lui Turris, toate celelalte echipe din play-off (Petrolul, FC Argeş, Rapid şi Mioveni) dispun de stadioane mult mai mari şi vor avea astfel, şansa de a găzdui un număr mai mare de spectatori la meciurile de acasă.

Paradoxal, deşi va disputa trei meciuri pe teren propriu, liderul UTA ar putea să aibă mai puţini suporteri în tribune decât principalele adversare la promovare, la partidele de pe teren propriu.  Iar această postură în care este pusă UTA li se datorează tot autorităţilor locale, incapabile să finalizeze, timp de şase ani, un stadion oricum destul de mic.

Facebook Comments