USR PLUS propune prelungirea termenului pentru demontarea aparatelor de aer condiționat

by Andreea Radu

Pentru ca locuitorii din zona centrală a orașului să aibă posibilitatea tehnică de a-și demonta aparatele de aer condiționat de pe fațade, USR PLUS propune prelungirea termenului limită până în perioada sezonului cald din 2021.

Prevederile actuale ale HCLM 455/23.10.2020 obligă proprietarii sau administratorii imobilelor aflate în zona construită protejată, zona monumente protejate din ansamblul urban al Municipiului Arad, să procedeze la îndepărtarea aparatelor de aer condiționat montate pe fațade (cu excepția celor orientate spre curți interioare). Termenul este de 3 luni de la data intrării în vigoare a HCLM 455, undeva în luna februarie a anului viitor

Îndeplinirea acestei obligații este dificilă în perioada anotimpului rece, deoarece pentru reparația fațadelor sunt necesare lucrări de zidărie, zugrăveli, etc, lucrări care depind de temperatura exterioară.

Demontarea instalațiilor de climatizare necesită recuperarea freonului, aproape imposibil de executat la temperaturi scăzute, cu folosirea de echipamente speciale și care se poate efectua numai de firme autorizate de Asociația Frigotehniștilor din România. În Arad există un număr limitat de furnizori care să îndeplinească aceste condiții.

Totodată, înlocuirea sau relocare unor echipamente necesită investiții relativ importante, care sunt destul de greu de acoperit într-o perioadă mai scurtă de timp. Unele soluții de relocare presupun lucrări complexe, dificil de executat în sezonul rece. Unii proprietari folosesc aceste aparate și în timpul iernii, pentru a încălzi locuințele.

Având în vedere cele de mai sus, este aproape imposibilă îndeplinirea obligației prevăzute de HCLM 455 în termenul de 3 luni. Pentru a da un răgaz proprietarilor și administratorilor care cad sub incidența acestei reglementări să se conformeze, este nevoie de prelungirea acestui termen, astfel că el să cuprindă întreaga perioadă a sezonului cald din anul 2021.

Luând în considerare cele de mai sus, considerăm necesară amendarea HCLM 455/23.10.2020, prin prelungirea termenului de la 3 la 10 luni. Am depus în acest sens un proiect de hotărâre, cu speranța că va avea sprijinul Consiliului Local și va fi adoptat cât mai repede.

 

Facebook Comments