USR Arad solicită Primăriei susţinerea sportului din bugetul local

by Dana B.

În baza noilor reglementări a finanţării activităţilor sportive de către administraţia publică locală, USR Arad solicită Primăriei alocări suplimentare din bugetul municipiului pentru finanţarea cluburilor sportive. Deputatul Sergiu Cosmin Vlad consideră această acţiune „o reparaţie necesară” luând în considerare lipsa implicării administraţiei şi efectele dezastruoase ale acesteia din ultimul deceniu. Conform parlamentarului, Primăria a lăsat sportul de echipă să scadă, în timp ce primăriile municipiilor reşedinţă de judeţ din regiune au făcut contrariul, înregistrând performanţe notabile în ultimii ani.

Sub actuala administraţie, echipe de tradiţie au fost văduvite de susţinere şi ca atare performanţele sportive au părăsit Aradul. Rezultatele cu care primarul obişnuieşte să se laude sunt majoritatea individuale şi de cele mai multe ori sunt înregistrate de CSM, o instituţie aflată sub adminstrarea centrală a Bucureştiului, Primăria Arad fiind maxim partener la competiţii sau decernări de premii.

Poate cel mai notabil exemplu negativ îl înregistrăm în baschet masculin. BC West Petrom Arad a câştigat de două ori campionatul, în sezonul 2000-2001 şi 2001-2002. După ce finanţatorii au avut probleme, administraţia locală nu a intervenit şi nu a acordat ajutor echipei care se afla în mod clar, din punct de vedere al performanţelor, într-o poziţie invidată de toată România. Comparativ, administraţia timişoreană a ştiut să aibă grijă de echipa de baschet, care în momentul când Elba nu a mai putut să susţină, echipa s-a transformat în BC Timişoara reuşind să se califice de 8 ori în finalele diferitelor competiţii, câştigând Cupa României în 2010 şi 2015. Acelaşi lucru se poate spune şi despre CSM Oradea, aflat sub grija Primăriei, care a caştigat campionatul de baschet în sezonul 2015 -2016.

Alt exemplu de contra performanţă îl găsim în rugby. De la poziţia de vice-campioni în 2006, echipa Contor Group Arad s-a menţinut între primele poziţii până în 2012, dar din cauza problemelor economice ale finanţatorului principal, echipa s-a desfiinţat iar sportivii au mers la Timişoara unde, cu mai multă susţinere, au ieşit campioni.

Chiar dacă în prezent ne bucurăm la fiecare meci al UTA-ei pe stadioane din afara municipiului, echipa simbol a Aradului a ajus în 2006, pentru prima dată în istoria sa, să joace în Divizia C, când în 2000 juca încă în prima divizie a fotbalului românesc. Primăria nu a susţinut echipa atâţia ani de zile, iar abia acum când se iveşte şansa performanţei, administraţia nu poate să ofere condiţii decente sportivilor şi suporterilor, stadionul fiind un şantier lipsit de orizont.

Sergiu Cosmin Vlad, deputat USR: „Recent, a fost adoptat cadrul legal necesar administraţiei publice locale pentru alocarea sumelor de la bugetul local pentru finanţarea programelor sportive ale cluburilor. Acum, Primăria nu mai are scuza că nu poate da bani direct. Există un maxim de 5% din buget pe care îi solicit public administraţiei locale să îi aloce, în funcţie de necesităţi. Fără susţinere, nu există performanţe. Acolo unde au fost alocaţi bani, chiar şi puţini, indirect, prin diverse structuri, cum este cazul în baschetul feminin sau în canotaj, iubitorii de sport au mai putut vedea rezultate. De acum se pot plăti direct salarii şi aşteptăm să vedem de la administraţia locală o acţiune concretă de sprijinire a sportului autohton.

Facebook Comments

Centrul de preferințe pentru confidențialitate