USR Arad: ”Atacul PSD-ALDE asupra justiției, efecte dezastruoase”

by Dana B.

Cătălin Mihalache, avocat, USR Arad: ”O analiză a ziare.com scoate în evidență dimensiunea catastrofală a efectelor pe care le vor produce modificările codului penal și a codului de procedură penală, dacă acestea vor fi adoptate așa cum își dorește alianța guvernamentală.

Una dintre prioritățile celor două partide care alcătuiesc majoritatea parlamentară în actuala sesiune o reprezintă adoptarea modificărilor la legile justiției. Printre măsurile prin care se dorește îngreunarea condamnării politicienilor corupți apare clasarea cauzelor penale la un an de la începerea urmăririi penale, dacă nu s-a identificat persoana vinovată. Astfel, toate dosarele cu autor necunoscut deschise cu mai mult de un an in urma de la data intrării in vigoare a legii trebuie clasate.

Numai la nivelul municipiului București această măsură ar conduce la clasarea a peste 100 de mii de dosare privind furturi, 4 mii de dosare pentru tâlhării și peste 100 privind violuri. Autorii acestor fapte ar urma să scape de pedeapsă, eforturile de identificare a lor urmând să înceteze. Extrapolând aceste cifre la nivel național, obținem dimensiunea reală a ceea ce doresc cei din PSD și ALDE.

Actuala majoritate parlamentară ignoră cu bună știință interesul general al societății. Pentru a-și proteja liderii și membrii cu probleme penale, PSD și ALDE aruncă în aer munca a numeroși specialiști din instituțiile statului cu rol în prevenirea și combaterea faptelor penale.

Aici avem doar un exemplu de cum va fi afectată siguranța cetățenilor în urma adoptării modificărilor dorite de guvernanți. Autori ai unor fapte antisociale, de la simple găinării la fapte grave, săvârșite cu violență, vor ieși din atenția organelor de cercetare penală. Pentru a salva o mână de corupți, lăsăm liberi zeci, poate sute de mii dintre cei certați cu legea.

 

Facebook Comments