USR Arad: ”Aradul a pierdut 46 de milioane de lei din cauza administrării ineficiente a bugetului local”

by Dana B.

Echipa locală a Uniunii Salvați România a prezentat mecanismul prin care sunt alocați comunităților locale banii de la bugetul de stat, proces în urma căruia, din cauza faptului că nu a cheltuit banii proprii și a înregistrat un excedent uriaș, Aradul a pierdut suma de 46 de milioane de lei. Acești bani, de care ar fi putut beneficia în anul 2018, ar fi fost suficienți pentru construirea a două noi spitale, unul matern și unul de oncologie. În același timp, orașelor vecine, Oradea și Timișoara, care fie au avut un excedent mai mic, fie nu au avut deloc, li s-au repartizat 31, respectiv 64 de milioane de lei.

Legea bugetară pentru anul 2018 (Legea numărul 2/2018 a bugetului de stat) prevede un mecanism prin care alocarea de la bugetul național a sumelor pentru echilibrarea bugetelor locale ține cont de performanța celor care conduc comunele și orașele. Pentru a compensa reducerea alocărilor cauzate de scăderea cotei de impozit pe venit de la 16% la 10%, articolului 6, alineatului (6) din legea amintită prevede distribuirea suplimentară de fonduri, până la nivelul sumelor primite de către unitățile administrativ teritoriale de la bugetul de stat în anul 2016. Conform acestui paragraf, Aradul avea posibilitatea să primească în total 171 de milioane de lei, 125 reprezentând cota defalcată din impozit pe venit, iar restul de 46 sub forma de sume defalcate din TVA pentru echilibrare bugetară. Numai că, paragraful (7) al aceluiași articol spune: ”Sumele rezultate în urma aplicării prevederilor alin. (5) şi (6) … se diminuează cu jumătate din excedentul unităţilor administrativ-teritoriale, înregistrat la data de 31 decembrie 2016.” Acest excedent fiind de 146 de milioane de lei în cazul Aradului, din cele 46 de milioane cuvenite suplimentar s-au scăzut 73 de milioane (jumătate din excedent) și în final nu am mai primit nimic.

Precizăm că acest excedent se formează la nivelul bugetului local prin diminuarea cheltuielilor de investiții cu sumele aferente lucrărilor pe care administrația le-a programat dar nu a reușit să le efectueze, banii rămânând în conturile orașului la finele anului. Vorbim fie de lucrări întârziate precum modernizarea stadionului UTA, fie de lucrări care nici măcar nu au fost începute, precum amenajarea unității militare din Gai. Nu reprezintă fond de rulment sau suma totală aferentă unor investiții multianuale, așa cum încearcă să acrediteze ideea primarul Aradului.

Vlad Botoș, președinte USR Arad: ”Primarul Gheorghe Falcă încearcă să își mascheze incompetența aruncând vina pe alții, acuzând factorul politic pentru pierderea banilor. USR Arad a demonstrat că nu este așa, alocarea bugetară este transparentă și ține cont de performanța primarilor, nu de partid. Spre deosebire de Arad, municipiile Oradea și Timișoara, conduse de colegi de partid ai primarului Falcă, au primit bani. Cei care fac lucrările la timp și își folosesc resursele primesc fonduri, iar cei care se dovedesc incapabili să gestioneze investițiile și rămân cu banii nefolosiți, nu mai primesc. Pentru aceasta, USR a considerat că majorarea impozitelor arădenilor nu este necesară și am făcut tot posibilul să împiedicăm punerea ei în practică. Îi punem în vedere primarului să își asume vina pentru pierderea celor 46 de milioane. Sugerăm primarului să ofere cetățenilor Aradului, așa cum aceștia merită, nu numai taxe nemajorate dar și creșterea la 10% a bonificației pentru plata integrală până la 31 martie a taxelor, așa cum se întâmplă în municipii precum Oradea, Timișoara, Sibiu, Cluj-Napoca, Satu Mare, Zalău și multe altele.

Determinarea sumelor atribuite de la bugetul de stat municipiului Arad poate fi consultată la adresa: goo.gl/pgLFJE

Facebook Comments