USL E ISTORIE: PNL A DECIS RETRAGEREA MINISTRILOR SAI DE LA GUVERNARE

by Cosmin Mihuta

Partidul Național Liberal a decis, marți seară, retragerea de la guvernare a miniștrilor liberali, aceștia urmând să-și depună demisiile din funcții miercuri, până în ora 12,00.

Anunțul a fost făcut de președintele PNL, Crin Antonescu, la finalul ședinței Delegației Permanente a partidului.

„Este o decizie care s-a luat cu un vot covârșitor, dar este o decizie care nu s-a luat ușor. Este o decizie pe care nu ne-am dorit-o, pe care am încercat să o evităm, nu prin negocieri, târguri, tergiversări și amânări, ci prin căutarea tuturor posibilităților, tuturor șanselor de a spera că în formula USL — împreună cu partenerii cu care ne-am angajat în fața alegătorilor și am primit de la alegători un vot atât de important—, se poate continua”, a declarat Crin Antonescu.

El a precizat că, din perspectiva PNL, USL nu mai există pentru că nu mai sunt urmărite de către toți membrii alianței obiectivele angajate.

În context, Antonescu a anunțat și retragerea miniștrilor liberali din Guvernul condus de Victor Ponta.

„Miniștrii noștri, practic, și-au anunțat demisia din punct de vedere politic. Mâine (n.r. miercuri), în cursul dimineții, până în ora 12,00, toți miniștrii și ceilalți demnitari, secretarii de stat și cei asimilați, își vor depune legal, oficial, birocratic, demisia la Registratura Guvernului”, a spus Antonescu.

Potrivit liderului liberalilor, PNL cere demisia premierului Victor Ponta, pentru că a primit mandatul în fruntea unui Guvern USL.

„A doua decizie este de a solicita, de a cere demisia domnului Victor Ponta din funcția de prim-ministru. Domnul Victor Ponta a primit mandatul și, după aceea, învestitura ca prim-ministru în fruntea unui guvern al USL, din care și noi făceam parte, în urma unui vot al cetățenilor României, un vot copleșitor, majoritar, pe o alianță politică din care și noi făceam parte, un program politic la care aveam și noi contribuția noastră. Din punctul acesta de vedere, reacția fireasca în urma retragerii miniștrilor liberali, adică a aproape jumătate din Guvern, reacția fireasca a domnului Ponta, din punct de vedere politic, reacție uzuală într-o democrație, trebuie să fie din punctul nostru de vedere demisia domniei sale”, a subliniat Antonescu.

El și-a exprimat opinia că, probabil, Victor Ponta nu va demisiona, fapt ce va face ca PNL să rămână în Opoziție.

Cât privește organizațiile PNL din teritoriu, Antonescu spune că acestea vor avea „deplină libertate” să încheie alianțe pentru a asigura stabilitatea administrațiilor publice locale.

„În urma constatării încetării USL, Delegația Permanentă a PNL a decis să acorde deplină libertate tuturor organizațiilor județene ale partidului de a încheia orice alianță va fi necesară în scopul asigurării bunei guvernări locale, a stabilității administrației publice locale în interesul cetățenilor”, a arătat Antonescu.

Liderul liberalilor a precizat că până în prezent nu s-a discutat despre o colaborare a PNL cu un alt partid politic. El a susținut că liberalii nu își doresc să încheie înțelegeri cu PDL, un partid pe care l-au criticat când democrat-liberalii se aflau la Putere.

Despre o eventuală demisie a sa de la șefia Senatului, Antonescu a reiterat că nu are niciun motiv să facă un asemenea gest.

”Nu stau în funcția de președinte al Senatului. (…) Nu am niciun motiv să mă cramponez de funcție, (…) nu am niciun motiv să îmi dau demisia”, a precizat liderul liberalilor.

El a arătat că nu demisionează, argumentând că nu este în Guvern. La afirmația că este un post pe care a fost ales de o majoritate USL, Antonescu a răspuns: „Foarte bine, și domnul Ponta a fost ales tot de o majoritate USL”.

Întrebat dacă se va folosi de posibilitatea depunerii de moțiuni de cenzură, atât timp cât se vor afla în Opoziție, Antonescu afirmă că liberalii vor apela și la acest „instrument parlamentar”.

„Moțiunea de cenzură este o armă importantă, ba chiar, cred, principala armă parlamentară a unui partid de Opoziție. Nu aveți niciun fel de îndoială că PNL, singurul partid politic din Opoziție, dacă în Opoziție vom fi, care are acces la această armă, pentru că și separați nouă, liberalilor, electoratul ne-a dat măcar acest drept, să avem posibilitatea să facem o moțiune de cenzură, altora nu. Nu vă îndoiți, deci, că PNL nu va folosi această armă politică a Opoziției în condiții pe care le va decide și în legătura cu teme care merită așa ceva”, a explicat președintele PNL.

El a dat niște „exemple ipotetice” în care PNL ar putea utiliza moțiunea de cenzură.

„Dacă Guvernul va merge cu cota unică în jos, deci va diminua fiscalitatea, n-am nimic împotrivă, era și în programul de guvernare, dar dacă ne pomenim cu o cotă progresivă, care depășește 16%, aia puteți ști de pe acum, e moțiune de cenzură. Dacă, cum e mai probabil decât cu cota progresivă, asistăm la o nouă încercare cu o nouă majoritate de adoptare a legii amnistiei și a grațierii, aceea va atrage după sine o moțiune de cenzură. Iată numai două exemple”, a mai spus Antonescu.

 

Sursa: http://www1.agerpres.ro/politica/2014/02/25/pnl-a-decis-retragerea-ministrilor-sai-de-la-guvernare-22-32-09.

Facebook Comments