Urăști călcatul hainelor? Află câteva trucuri care îți vor ușura viața

by Andreea Radu

Puțini sunt cei care pot spune că le place să calce haine. O fac pentru că „trebuie”, dar nu găsesc nicio plăcere în asta. Cei mai mulți, evident, pentru că or mai fi și oameni cărora această activitate le dă timp de gândire și de relaxare. Vorba aia: câte bordeie, atâtea obiceie.

La nivel mondial, însă, a apărut un adevărat curent al celor care se declară împotriva călcatului hainelor. Un curent „anti-ironing”. A scris despre acest subiect și Jennifer Wong, jurnalistă la ABC Life Australia:

„Până de curând, nu realizasem cât de mulți oameni sunt împotriva călcatului. Sigur e un subiect care trebuie abordat. De exemplu, de curând am aflat că mama prietenei mele Electra calcă până și lenjeria intimă. Apoi mai e Claudia, care își calcă doar fața cămășilor sau tricourilor, iar partea boțită din spate o ascunde cu un cardigan aruncat pe umeri. Genial! Da, dar un geniu care nu-și poate da niciodată jos cardiganul de pe umeri.

Andrew, pe de altă parte, poartă pulovere în V, chiar și iarna. „Obișnuiam să-mi calc doar gulerul și partea de sus a cămășii, restul nu se vedea oricum de pulover. Acum port doar cămăși non-iron, care nu trebuiesc călcate cu fierul de calcat”, mi-a spus”.

Fier de călcat – oferte emag.ro

Așa cum avea să descopere, însă, și autoarea citată, cei împotriva călcatului hainelor au dificultăți în a scăpa de nevoia de a le călca, totuși. Jon, de exemplu, un alt prieten al autoarei, trebuie să-și calce o cămașă sau un tricou în fiecare dimineață, la ora 7:45? De ce? Pentru că folosește doar cămăși și tricouri 100% din bumbac, care tind să se boțească din nou, după scurtă vreme, așa că nu poate călca mai multe odată.

Jason, în schimb, care folosește cămăși și tricouri dintr-un mix de bumbac și poliester, e mai liniștit. El poate călca mai multe deodată, deoarece acestea, odată călcate, rămân mult timp fără cute. Jason calcă hainele pe o săptămână în avans, în timp ce se uită la televizor, timp de oră.

Așadar, fie că urăști să calci, fie că găsești totuși plăcere în asta, până la urmă călcatul hainelor este o obligație. Vrei, nu vrei. Nu poți merge la birou, la întâlniri de afaceri, la cine festive sau în alte locuri „pretențioase” cu cămașa șifonată. Chiar dacă nu calci tu și găsești pe cineva să facă asta în locul tău, cantitatea de haine care au nevoie să fie călcate este aceeași.

Fier de călcat pe emag.ro gasiti cele mai bune variante!

De aceea, e important să ai un fier de călcat în casă. Și, ca să faci din călcatul rufelor o activitate cât mai rapidă și mai eficientă, ține cont de câteva trucuri:

– Folosește mereu o masă de călcat bună. Deși pare un lucru evident, călcatul pe o suprafață inadecvată nu-ți oferă rezultate satisfăcătoare. De preferat este una stabilă și lungă.

– Dacă fierul tău de călcat nu are funcția de pulverizator, ține un pulverizator manual la îndemână. Orice cută, oricât de încăpățânată, este învinsă de umiditate și de câteva trecere ale fierului peste ea.

– Ține cont mereu de eticheta hainei. Nu toate țesăturile oferă aceeași rezistență la căldură și la aburii fierului de călcat. Dacă nu vrei să-ți strici hainele, ține mereu cont de asta.

– Un truc infailibil pentru cutele imposibile, cu care toți ne-am întâlnit: pune o bucată de folie de aluminiu între haină și masă. Peste haină așează o batistă înmuiată în apă cu puțin amoniac. Treci apoi cu fierul de călcat peste ea și ia-ți adio de la cuta încăpățânată!

– Încearcă mereu să calci hainele pe dos, pentru a evita să afectezi culorile acestora.

– Un truc pentru a-ți face călcatul mai ușor este să bagi în frigider, pentru circa zece minute, înainte să te apuci de călcat, hainele peste care urmează să treci fierul de călcat.

– Îmbrăcămintea din lână trebuie călcată mereu cu o batistă umedă deasupra ei, pentru a evita ca aceasta să capete luciu inestetic.

– Un truc pentru a călca mai ușor gulerele tricourilor polo este să picuri pe ele în momentul călcării cu fierul de călcat câteva picături de oțet.

– După ce calci o geacă, o cămașă sau un sacou, acestea nu trebuie băgate imediat în dulap, ci trebuie lăsate pe un umeraș afară, pentru a se aerisi.

Facebook Comments