UNTISORUL – PLANTA CARE REGENEREAZA SANGELE

by Cristian Dobre

Cunoscut in limbaj popular si ca salatica sau grausor, untisorul (Ficaria ranunculoides) se foloseste atat in bucatarie cat si ca planta medicinala deoarece are un efect tonic si detoxifiant. Alaturi de urzica, spanac, stevie, loboda, leurda, macris, papadie, salata verde, untisorul contribuie la detoxifierea organismului primavara. Curata sangele si ficatul, are proprietati antianemice, intareste imunitatea.

Primavara devreme, inainte de inflorire, frunzele contin cantitati mari de vitamina C, de aceea sunt recomandate in special persoanelor care sufera de acnee si alte boli de piele pentru ca favorizeaza detoxifierea si curatarea pielii.

In scop terapeutic, puteti folosi frunzele fragede crude sub forma de salate. O cura cu frunze de untisor ajuta la refacerea cantitativa si calitativa a sangelui si la curatarea acestuia de toxine. Se consuma cate 50 g de frunze de untisor, zilnic, pe o perioada de minimum doua saptamani.

Precautii si contraindicatii
Nu consumati frunze crude de untisor dupa ce planta a inflorit, intrucat, sunt toxice. Toxicitatea se manifesta prin spasme ale musculaturii faciale si colici abdominale, diaree si iritarea tractului urinar.

Femeile insarcinate si cele care alapteaza trebuie sa evite untisorul. De asemenea, este contraindicat persoanelor care au probleme cu stomacul sau cu tractul intestinal.

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments