UNICEF: Peste 300.000 de copii români nu merg deloc la școală

by Dana B.

Copiii trebuie să fie o prioritate pentru România și pentru orice altă țară din lume, a declarat, miercuri, reprezentantul UNICEF în România, Sandie Blanchet, la Gala organizației și a mărturisit că luna aceasta mandatul ei în țara noastră se încheie.

Gala UNICEF a reunit reprezentanți ai autorităților naționale, ai corpului diplomatic și beneficiari ai organizației. Blanchet a vorbit despre progresele privind situația copiilor în România, dar și despre provocările din acest domeniu.

Ea a menționat că „numărul copiilor sub trei ani din instituții a scăzut cu aproape o treime”.

„Știm că situația copiilor din România nu este perfectă și de asta suntem aici în seara aceasta (…) sunt peste 300.000 de copii în România care nu merg deloc la școală, nu au avut șansa de a merge la școală, de a vedea un profesor. Și dacă merg, nu învață prea multe. Avem teste care arată că aproape 40% din copiii de 15 ani abia pot să scrie să citească și să numere”, a afirmat ea

Gala UNICEF a fost dedicată adolescenților, despre care Blanchet a spus că sunt considerați copii „aproape invizibili”. Blanchet a mărturisit că va lucra, în viitor, la Bruxelles și speră să continue colaborarea cu autoritățile române.

„Aș vrea să mulțumesc tuturor oamenilor cu care am lucrat. Am devenit un mare fan al României. Am spus că dacă nu aș avea postul pe care îl am aș lucra pentru turismul din România (…) Sper să lucrez în continuare cu autoritățile române”, a afirmat ea

În cadrul galei, grupuri de copii din județul Bacău — unde se desfășoară proiectul-pilot al UNICEF, ce oferă un pachet minim de servicii sociale — au cântat și au dansat, iar la finalul evenimentului i s-au alăturat pe scenă ambasadorului UNICEF, Andrei Maria (Smiley).

„Cred că e de datoria noastră ca oameni maturi să avem grijă ca ei (copii—n.r.) să zâmbească mai mult, să se joace mai mult, să învețe mai mult și să fie mai iubiți decât am fost noi chiar. Cred că asta e datoria noastră, ca oameni adulți, să ne protejăm copiii, indiferent că sunt ai noștri sau sunt ai altora”, a spus Smiley.

Artistul i-a dedicat reprezentantului UNICEF în România piesa „Acasă”, pe care a cântat-o alături de copiii invitați.

 

Sursa: agerpres.ro

Facebook Comments