Ungaria va trimite un turist la bordul Stației Spațiale Internaționale în 2024

by Florian Popa

În urma unui acord semnat cu compania americană Axiom Space, guvernul maghiar va trimite în 2024 un “astronaut privat” la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS). Inițial, o astfel de colaborare a fost inițiată cu Roscosmos (agenția spațială rusă), dar se pare că oferta financiară a companiei Axiom Space a fost mai avantajoasă pentru Ungaria. Chiar și așa zborul său va costa 100 de milioane de dolari, de aproape 5 ori contribuția anuală a Ungariei la Agenția Spațială Europeană, scrie Hotnews.ro.

Era astronauților privați
În 8 aprilie 2022, Larry Connor, Etyan Stibbe și Mark Pathy deveneau primii “astronauți privați”. Aceasta este formula agreată de compania Axiom Space pentru clienții săi, care doresc să fie percepuți mai mult decât simpli turiști spațiali, dar în același timp recunosc că nici nu sunt astronauți de carieră. Misiunea Axiom-1 a fost comandată de astronautul veteran Michael López-Alegría și cei patru au petrecut 15 zile la bordul Stației Spațiale Internaționale.
Axiom Space intermediază astfel de zboruri comerciale, prin închirierea unei capsule Dragon de la SpaceX (împreună cu lansatorul Falcon 9, bineînțeles) dar și prin integrarea echipajului în activitățile de pe stația spațială, pe durata șederii lor acolo. Merită menționat faptul că CEO-ul Axiom Space este Michael Suffredini, fost director al programului ISS în cadrul NASA, iar din boardul companiei face parte și Charles Bolden, fost administrator al NASA.
Spre deosebire de zborurile de agrement ale companiei Blue Origin, în care turiștii petrec doar câteva secunde în spațiu, Axiom Space oferă pachetul complet: zbor orbital și două săptămâni la bordul ISS (diferența de preț este, așa cum probabil vă așteptați, una pe măsură).

Facebook Comments