Ungaria, tot mai izolată în interiorul NATO

by Andreea Radu

Ungaria devine tot mai izolată în interiorul NATO. Încă de dinainte de războiul din Ucraina, premierul Viktor Orban s-a poziționat în contradicție cu alte țări ale Uniunii Europene, însă de atunci și-a pierdut cel mai important apărător – Polonia, relatează Euronews.ro.
Într-un discurs susținut în luna februarie, în care a evocat Al Doilea Război Mondial, liderul ungar a recunoscut că a rămas fără aliați: „Celelalte țări au crezut că, dacă germanii n-au putut să reziste la atât de multă presiune externă, nu vor putea nici ele”.
„Așa că s-au mutat dintr-o tabără de pace într-o tabără de război. Am rămas doar noi doi: Ungaria și Vaticanul”, adăuga Viktor Orban.
Budapesta a continuat să încerce să amâne ratificarea aderării la NATO pentru Suedia și Finlanda. Peter Kreko, CEO la think tank-ul Political Capital, susține că această întârziere face Ungaria mai izolată ca niciodată.
„Pare destul de clar că Ungaria, deși nu primește fonduri UE, le dă o lecție Finlandei și Suediei, două state membre care au criticat adesea Ungaria pentru regres democratic. În anumite privințe, ele sunt și șantajate de Ungaria”, a declarat analistul.
Zoltan Szenes, lector la Universitatea națională de serviciu public și fost șef al Statului major general din armata ungară, consideră că tentativele Budapestei de a bloca întâlnirile comitetului NATO – Ucraina la nivel ministerial ar putea fi încă o sursă de dispută.
„Dintr-o perspectivă a alianței, această întârziere este o problemă tehnică. Adevărata problemă este cum putem rezolva situația legată de Ucraina. Există multă presiune asupra ucrainenilor. Ei amendează acum legi în conformitate cu cerințele UE. Așa că sunt de părere că problema va fi pe agendă în perioada următoare”, spune Zoltan Szenes.
Parlamentul Ungariei ar urma să voteze în martie dacă sprijină sau nu aderarea Suediei și Finlandei la NATO. La modul oficial, guvernul Viktor Orban și-a exprimat susținerea pentru propunerile formulate în iulie 2022.

Facebook Comments

Centrul de preferințe pentru confidențialitate