Ungaria se opune numirii lui Mark Rutte în postul de secretar general al NATO

by Andreea Radu

Guvernul ungar a anunţat marţi că nu va sprijini numirea premierului olandez în exerciţiu Mark Rutte în postul de secretar general al NATO, transmite agerpres.ro. „Nu putem susţine alegerea ca secretar general al NATO a unei persoane care a dorit punerea Ungariei în genunchi”, a declarat ministrul ungar de externe Peter Szijjarto.
El a făcut astfel referire la o declaraţie a lui Rutte legată de disputa care continuă şi astăzi între Bruxelles şi Budapesta asupra unei noi legi prin care premierul ungar Viktor Orban afirmă că doreşte să interzică propaganda homosexuală în şcoli, în special acţiunile de acest fel ale ONG-urilor, lege pe care Comisia Europeană şi politicieni vest-europeni o consideră discriminatorie faţă de persoanele LGBT.
Cu această lege, Ungaria ”nu mai are ce să caute în Uniunea Europeană”, iar această ţară trebuie să fie „pusă în genunchi”, declara Rutte în iunie 2021 la un summit european dominat atunci de această dispută.
Actualul secretar general al Alianţei, Jens Stoltenberg, îşi va încheia mandatul în octombrie 2024, după ce i-a fost deja prelungit de patru ori în contextul războiului din Ucraina.
Mark Rutte a făcut deja cunoscut faptul că doreşte acest post, iar Statele Unite, Marea Britanie, Franţa şi Germania şi-au exprimat susţinerea pentru el. Însă numirea secretarului general al NATO necesită consensul statelor membre. Preluare: Agerpres

Facebook Comments