Ungaria înregistrează cea mai mare inflație din Uniunea Europeană. Prețurile au crescut, în medie, cu 45%

by Florian Popa

Ungurii se plâng că preţurile au luat-o razna şi că nu-şi mai permit să mănânce carne sau brânzeturi. Cu o inflaţie de 24,5% în luna decembrie, Ungaria e pe primul loc în Uniunea Europeană, scrie tvr.ro. În medie, prețurile au crescut în Ungaria cu 45%. Însă la unele alimente, la pâine și carne de exemplu, creșterea e chiar de 80%.
„Rar de tot mai pot să cumpăr carne, fiindcă e groaznic de scumpă. Ce să mai zic de pulpă de porc, nici de Crăciun nu am cumpărat.”
„Mă doare sufletul că nu pot să cumpăr brânză. Îmi place mult brânza, dar nu-mi permit să cumpăr.”
Analiștii economici de la Budapesta sunt de părere că, în ianuarie și februarie, inflația va mai crește, iar apoi se va stabiliza la un nivel de 20% în următoarele luni.
Așadar, creșteri de prețuri se vor înregistra și în această lună, precum și în februarie, cred analiștii.
Karoly Beke, expert în inflaţie: „Inflaţia ar putea atinge vârful în ianuarie sau februarie, iar apoi va rămâne, poate chiar 6 luni, la circa 20 de procente. Deci probabil că încă vreo 6 luni Ungaria va avea cea mai mare inflaţie din Uniunea Europeană.”
De altfel, potrivit previziunilor făcute de analiști financiari occidentali, în majoritatea țărilor din Europa Centrală, inflaţia va continua să crească la începutul lui 2023.

Facebook Comments