Un vaccin împotriva cancerului a fost testat cu succes pe animale

by Andreea Radu

Un nou vaccin împotriva cancerului, testat pe șoareci și maimuțe, s-a dovedit a fi capabil să distrugă apărarea pe care tumorile o pun în aplicare pentru a se proteja de atacurile sistemului imunitar prin blocarea celulelor bolnave, scrie antena3.ro.
Rezultatele deschid calea pentru posibilitatea dezvoltării unui vaccin universal, deoarece noua terapie poate depăși diferitele variații care apar de la pacient la pacient.
Studiul, publicat în revista Nature, a fost coordonat de Dana-Farber Cancer Institute și Harvard Medical School, ambele din Boston, și indică necesitatea unor noi studii care să facă posibilă începerea studiilor și pe oameni.
Majoritatea vaccinurilor împotriva cancerului vizează proteine specifice (antigene) găsite pe suprafața celulelor canceroase, cu intenția de a ajuta sistemul imunitar să le recunoască și să le atace.
Cu toate acestea, capacitatea acestor proteine de a stimula un răspuns imun este unică pentru fiecare individ, ceea ce face dificilă dezvoltarea unui vaccin eficient pentru toată lumea. Mai mult decât atât, tumorile reușesc adesea să scape de atacurile celulelor imune prin modificarea sau mascarea antigenelor celulelor lor, astfel încât acestea să nu fie recunoscute.
Cercetătorii conduși de Soumya Badrinath au adoptat însă o abordare diferită. Vaccinul lor împotriva cancerului poate depăși variațiile individuale, deoarece vizează două tipuri de celule imunitare, celulele T și celulele NK (Natural Killer), ce provoacă un atac general și coordonat, scrie ansa.it.
Vaccinul stimulează în special două proteine numite MICA și MICB, care sunt prezente pe suprafața celulelor canceroase și a căror producție crește în condiții stresante, care sunt capabile să se lege de celulele imune și să le activeze. În mod normal, tumorile reușesc să neutralizeze această amenințare descompunând MICA și MICB și dispersându-le, dar tocmai în acest moment intră în joc noul vaccin care împiedică celulele canceroase să scape de cele două proteine.
Rezultatele indică faptul că terapia este capabilă să promoveze imunitatea protectoare împotriva tumorilor, chiar și împotriva celor cu mutații care scapă în mod normal de apărarea naturală a organismului.
În testele preliminare, efectuate pe șoareci și specimene de macac rhesus, vaccinul s-a dovedit eficient și sigur.

Facebook Comments