Un stejar mai bătrân decât Canada, salvat de primăria din Toronto

by Cristian Dobre

Autoritățile din Toronto s-au mobilizat pentru a salva un stejar înalt de 24 de metri şi cu o vârstă de mai multe secole, aflat în spatele unui pavilion privat, scrie Agerpres.

Primăria locală vrea să cumpere clădirea, să o demoleze şi să amenajeze un spaţiu public în jurul acestui copac, însă pandemia de coronavirus i-a complicat planurile.

Impunătorul stejar roşu american, care ar putea avea o vârstă de peste 300 de ani, domină cartierul North York din nordul metropolei canadiene. El este unul dintre cei mai bătrâni arbori din Toronto, cel mai mare oraş al ţării, cu o populaţie de 6 milioane de locuitori.

Vestigiu al unei păduri seculare, copacul se află în prezent în centrul unui cartier, în grădina unei proprietăţi private. Trunchiul său, imens, are o circumferinţă de cinci metri şi atinge peretele din spatele unei case construite în anii 1960. În timpul verii, ramurile sale lungi şi înverzite umbresc acea casă aproape în întregime.

Acea coabitare a funcţionat multă vreme. Însă în ultimii ani, noul proprietar s-a declarat îngrijorat de costurile legate de întreţinerea arborelui şi se teme că rădăcinile sale au devenit o ameninţare pentru structura casei.

La rândul lor, vecinii se tem că arborele ar putea să se prăbuşească într-o bună zi sau să fie distrus de o furtună. Pentru a-l proteja şi pentru ca acel stejar să poată fi vizitat de orice persoană, consiliul municipal local a votat în 2018 pentru a cumpăra proprietatea în cauză, intenţionând să demoleze casa şi să transforme terenul într-un parc public.

Sursa: digi24.ro

Facebook Comments