Un sfert din tineretul României suferă de grave privațiuni materiale și sociale

by Andreea Radu

Un sfert (25,4%) din tineretul României suferă de grave privațiuni materiale și sociale, conform Eurostat citat de stiripesurse.ro. E cea mai ridicată rată din UE și depășește de peste patru ori media blocului (6%) de 27 de țări. Privațiunile grave materiale și sociale sunt definite drept absența, din motive independente de individ, a mijloacelor necesare și recomandabile pentru a duce o viață adecvată.
Se consideră că tinerii de 15-29 ani sunt supuși unor astfel de privațiuni dacă nu pot satisface șapte din 13 criterii. Printre acestea se numără: capacitatea de a face față cheltuielilor neprevăzute, posibilitatea de încălzire adecvată a locuinței, posibilitatea substituirii obiectelor uzate precum mobila, hainele, încălțămintea, acces la un automobil de uz personal, acces la internet.
Sociologii afirmă că se datorează penuriei de politici sociale și de slujbe plătite. În 2022 România a mai avut de asemenea și cea mai mare proporție de tineri de 15-29 ani care nici nu muncesc, nici nu studiază ori urmează altă formă de instrucție: 19,8%, față de media UE de 11,7%.
O urmează Bulgaria (18,6%) și Grecia (14,9%).
Pe de altă parte, aceeași proporție s-a situat sub 3% în 12 state UE: Slovenia, Austria, Luxemburg, Croația, Polonia, Cehia, Olanda, Estonia, Malta, Cipru, Finlanda și Suedia.

Facebook Comments