Un român a inventat un sistem care poate reduce factura la gaze cu până la 70%

by Andreea Radu

Un român a inventat un sistem care poate reduce factura la gaze cu până la 70%. Totodată, inventatorul din Baia Mare spune că investiţia poate fi recuperată în mai puţin de şase luni, scrie antena3.ro.
Invenţia lui Dumitru Matei este una simplă şi constă într-un robinet care se blochează la o anumită temperatură. Inventatorul spune că sistemul oferă aceeaşi putere de încălzire la toate caloriferele legate în reţea şi reduce factura la gaze cu până la 70%.
Sistemul a fost deja implementat în primăria din comuna Mireşu Mare, judeţul Maramureş, dar şi la şcoala generală din localitate.
În cazul primăriei, temperatura a fost setată la 16 grade, iar în birouri, fiecare angajat poate să seteze temperatura dorită. Implementat în iarna anului trecut, sistemul s-a dovedit a fi eficient, iar factura la gaze a fost redusă cu 48%.
În cazul şcolii, cea mai mare economie a fost făcută în luna martie a acestui an, atunci când consumul de gaze a fost redus cu peste 600 de metri cubi, în condiţiile în care temperatura în sălile de clasă a fost constantă: 21 de grade Celsius.
„E primul robinet care are în capul termostatat gaz. E de cinci ori mai sensibil decât cel cu bimetal. Chestiile astea te duc într-o economie de până la 70 la sută. Când economia e de 30% e foarte puţin”, a declarat Dumitru Matei pentru observatornews.ro.
Inventatorul Dumitru Matei a fost viceprimar al municipiului Baia Mare, consilier local, precum şi un important antreprenor.

Facebook Comments