Un primar se revoltă împotriva ENEL: Este o companie privată care blochează o sumedenie de proiecte

by Florian Popa

Primarul comunei arădene Zăbrani, Marian Toader, se declară „revoltat” de taxele impuse de distribuitorul local de energie electrică pentru emiterea unor avize necesare proiectelor pe care administraţia locală le are în derulare, arătând că doar pentru asfaltarea unei străzi de 700 de metri s-a emis o factură de 5.696,98 lei, iar din bugetul local se scot anual zeci de mii de lei pentru achitarea acestor taxe, scrie agerpres.ro.

Marian Toader şi-a prezentat nemulţumirile pe Facebook, unde a postat şi o factură primită de la E-Distribuţie Banat SA, pentru ca localnicii să afle cum o parte din banii comunei merg pe avizele necesare proiectelor.

„Ca să pot începe (în sfârşit) lucrările de asfaltare a unei străzi în localitatea Chesinţ, în lungime totală de 700 metri, mai am nevoie de un aviz! Avizul Enel, bineînţeles! Pentru ca să-l emită, trebuie să plătesc o taxă în sumă de 5.696,98 lei! Asta, în condiţiile în care Enel, pentru cei peste 3.500 stâlpi pe care îi are în proprietate pe raza UAT Zăbrani, plăteşte drept taxă ZERO LEI! Să nu uităm că Enel este o companie privată (care a blocat şi blochează în continuare o sumedenie de proiecte)”, a scris primarul comunei arădene Zăbrani.

Contactat de AGERPRES, edilul a declarat că zeci de mii de lei sunt plătiţi anual către E-Distribuţie Banat SA, companie care face parte din grupul Enel, pentru ca anumite proiecte să poată fi derulate în comună.

„Dacă am lucrări la drumuri sau trotuare pe marginea cărora există stâlpi de electricitate, nu doar că plătesc sume foarte mari pe avize, dar Enel îmi impune şi anumite lucrări pe cheltuiala mea, cum ar fi dublarea izolatorilor, schimbarea lor sau a unor cabluri de tensiune. Aşa se duc sume foarte mari din buget, pentru că lucrările nu sunt ieftine. E revoltător că aceste taxe pentru avize sunt exagerate, mai ales când avem un PUZ, pentru că ele se calculează în funcţie de valoarea proiectului. La Enel nici nu se aplică legea achiziţiilor publice, ei ţi-au emis factura şi trebuie să plăteşti, altfel rămâi blocat”, a precizat primarul.

Edilul a spus că legea nu-i permite să aibă o poziţie similară faţă de companie, chiar dacă e privată.

„Noi nu îi putem taxa pentru stâlpii de pe domeniul public al comunei pentru că ei au o lege specială. E corect?”, a mai spus primarul comunei.

În cazul străzii de 700 de metri care urmează să fie asfaltată, lucrările se ridică la suma de 360.000 de lei.

Facebook Comments