Un pericol iminent. Speciile de insecte dispar în mod alarmant în toată lumea

by Cristian Dobre

Un studiu ştiinţific recent arată că 40% din speciile de insecte dispar în rate alarmante în toată lumea. Conform studiului, albinele, furnicile şi bondarii dispar de opt ori mai repede decât mamiferele, păsările şi reptilele, relatează BBC.

Cercetătorii studiului susţin că unele specii, precum muştele şi gândacii, vor beneficia de o posibilă creştere. Declinul general al insectelor este cauzat de agricultura intensivă, folosirea pesticidelor şi încălzirea globală. Insectele alcătuiesc majoritatea creaturilor care trăiesc pe uscat, acestea oferind beneficii cheie pentru multe alte specii, inclusive cea umană.

Acestea asigură hrana necesară pentru păsări, lilieci şi alte mamifere de mici dimensiuni. Insectele polenizează în jur de 75% din culturile globale, refac solurile şi controlează numărul dăunătorilor. Alte studii din ultimii ani arată că specii individuale de insecte, precum albinele, suferă un declin uriaş, mai ales în ţările dezvoltate.

Totuşi, acest studiu face o analiză mai largă. Publicat în jurnalul Conservării Diversităţii Biologice, documentul analizează 73 de studii existente din lume, care au fost publicate în ultimii 13 ani. Cercetătorii au descoperit că declinul din aproape toate regiunile ar putea duce la dispariţia a 40% din insecte, în următorii ani. O treime din speciile de insecte sunt considerate „pe cale de dispariţie”.

„Factorul decisiv este pierderea habitatului, din cauza practicilor agricole, urbanizarea şi defrişarea”, spune Dr. Francisco Sanchez-Bayo, autorul principal, de la Universitatea din Sydney, pentru BBC.

„Al doilea element este creşterea folosirii de fertilizatori şi pesticide în agricultura globală şi contaminarea cu poluanţi chimici. În al treilea rând, avem factori biologici, precum speciile invadatoare şi agenţii patogeni. În ultimul rând, avem încălzirea globală, mai ales în zonele tropicale unde deja se observă un impact puternic”, continuă Sanchez-Bayo.

Unele puncte esenţiale ale studiului includ declinul recent al insectelor zburătoare din Germania şi  scăderea masivă al speciilor din pădurile tropicale din Puerto Rico, acestea fiind associate cu încălzirea globală.

Majoritatea experţilor susţin că rezultatele „ar trebui să ne trezească la realitate”, aceştia facând apel la acţiune imediată.

În timp ce unele dintre cele mai importante specii dispar, studiul arată că unele specii, în special cele dăunătoare, se vor adapta, iar acestea vor trece cu bine de schimbările climatice. Speciile dăunătoare pot distruge culturi, acestea făcând agricultura din ce în ce mai dificilă.

„Concluzia este clară: dacă nu modificăm metodele de producere a alimentelor, insectele vor dispărea în doar câţiva ani”, scriu autorii.

 

Sursa: mediafax.ro

Facebook Comments