Un nou crater imens a fost descoperit în Siberia

by Cristian Dobre

O echipă de televiziune rusă care survola peninsula Iamal din nordul Siberiei a reperat în această vară, absolut întâmplător, un crater imens, cu o adâncime de 50 de metri. De câțiva ani, astfel de descoperiri sunt tot mai dese în Siberia și totuși, de fiecare dată ele sunt o surpriză și exercită o anumită fascinație. 

Era iulie 2020. Echipa canalului local de televiziune Vesti Iamal TV se întorcea dintr-o deplasare în scop profesional. Survolând regiunea, ziariștii au observat craterul imens și imediat descoperirea lor a stârnit interesul multor oameni de știință.

Ce a provocat acest crater? Cercetătorii cred că ar fi vorba despre o explozie de gaz metan. Blocuri de piatră și gheață au fost proiectate la sute de metri de epicentru.

Fenomenul nu este rar în regiune. Este al 17-lea crater reperat în peninsula Iamal începând cu 2014.

În permafrost (sol înghețat, foarte bogat în materii organice), se dezvoltă hidrați de metan (compus chimic solid, amestec de gheață și metan, care permite solului să rămână solid). Din cauza schimbărilor climatice, permafrostul se încălzește. Încălzindu-se, se degajă bule de hidrați de metan, care, aflate aproape de suprafața pământului, revin în stare gazoasă și astfel se produce explozia, au explicat specialiștii geologi.

Deși cauza care provoacă aceste găuri imense este aceeași, craterul descoperit în această vară impresionează prin mărimea sa, dar și prin faptul că a păstrat multe caracteristici ale materiei inițiale. „Acest crater este unic. Aduce  multe informații științifice pe care deocamdată încă nu le putem dezvălui”, a declarat, misterios, Vasili Bogoiavlenski, membru al Academiei de Științe a Rusiei, citat de Siberian Times.

Sursa: digi24.ro

Facebook Comments