Un nord-coreean a reuşit sa treacă în Sud după şase ore de înot

by Florian Popa

Un nord-coreean a reuşit să ajungă în Sud înotând timp de şase ore pentru a ocoli una din frontierele cele mai militarizate din lume, a anunţat miercuri un oficial sud-coreean. Această expediţie îndrăzneaţă ilustrează şi carenţele supravegherii sud-coreene, notează La Libre Belgique, citat de Rador.ro.
Isprava a produs un potop de critici în rândurile opoziţiei şi a media sud-coreene, siderate că fugarul nu a fost descoperit de militarii sud-coreeni, deşi a apărut de mai multe ori pe camerele de securitate şi trecerea lui a declanşat chiar alarme. Şi când prezenţa lui a fost în sfârşit semnalată, a fost nevoie de trei ore pentru arestarea bărbatului, care îmbrăcase un combinezon de scufundător pentru a ocoli Zona demilitarizată (DMZ).
Bărbatul, în vârstă de circa 20 de ani potrivit media, a ajuns pe ţărm la nord de Goseong, un oraş de pe coasta de est. „După toate aparenţele el a înotat circa şase ore, îmbrăcat cu o vestă matlasată pe sub combinezonul de scufundare şi purtând labe. Hainele l-au ajutat să rămână la cald şi să se menţină pe linia de plutire”, a declarat un oficial al statului major interarme citat de agenţia sud-coreeană Yonhap, care nu i-a precizat numele.
Curentul fluxului a acţionat în favoarea lui şi el şi-a abandonat tot echipamentul înainte de a o lua pe o canalizare de evacuare a apei trecând pe sub sârma ghimpată care interzice, teoretic, accesul din mare în această parte a litoralului.
Timp de peste trei ore, el a apărut de opt ori pe camerele de supraveghere şi de două ori au sunat alarme puternice. Dar militarii însărcinaţi să supravegheze frontiera nu l-au observat.
Când a început urmărirea, soldaţilor le-au trebuit trei ore să-l descopere, vizibil adormit.
Unii oficiali au afirmat că acest bărbat, care era după toate aparenţele din Nord, un civil, şi-ar fi exprimat dorinţa de a dezerta.

Facebook Comments