Un muzician bihorean a donat Bibliotecii Județene Arad o arhivă ”Alexandru T. Stamatiad”

by Dana B.

Biblioteca Județenă „Alexandru D. Xenopol” Arad a primit, de curând, o donație cu o mare încărcătură literară, documentară, dar și sentimentală care a intrat deja în procesul de administrare și arhivare îngrijit de Floarea Cândea și Lucia Bibarț.

Muzicianul bihorean Florian Chelu a oferit instituției noastre o arhivă „Alexandru T. Stamatiad”.

Arhiva primită conține: manuscrise, traduceri, cronici literare din ziare și reviste („Românul”, „Semănătorul”, „Tribuna”, „Literatorul”, „Convorbiri literare” etc.) referitoare la cărțile scriitorului român („Din trâmbițe de aur”Femei ciudate”,Mărgăritare negre”, Pe drumul Damascului”, Peisagii sentimentale” etc.), caricaturi și portrete, ilustrații și cărți poștale, acte, documente din viața acestuia, dar și corespondența sa cu mari personalități românești: Ion Antonescu, Alexandru Macedonski, Eugen Lovinescu, Ion Minulescu, Octavian Goga, Vasile Goldiș, Victor Eftimiu, George Călinescu, Aron Cotruș, cu membri familiei sale.

Alexandru T. Stamatiad a fost un poet simbolist, prozator, publicist și traducător român ale cărui viață și creație s-au intersectat cu viața și cultura arădeană. Stamatiad înființează și conduce revista „Salonul literar” de la Arad (15 martie 1925 – 15 mai 1926).

Facebook Comments