Un motiv în plus pentru a consuma mai puțin zahăr

by Cristian Dobre

Este deja cunoscut faptul ca zaharul este unul dintre cei mai mari inamici ai sanatatii.

Din cauza excesului de aproape orice (grasime, colesterol, zahar, poluare) observat în majoritatea tarilor dezvoltate sau în curs de dezvoltare, ficatul sufera de diverse afectiuni. Un studiu recent a aratat ca regenerarea ficatului este destul de lenta chiar daca se revine la o dieta corespunzatoare. Studiul publicat în luna ianuarie 2016 de cercetatori ai Universitatii din Oregon a aratat ca o dieta cu un continut scazut de grasimi si colesterol poate ajuta ficatul sa se regenereze, dar nu total.

Acest studiu, efectuat pe animale de laborator, a aratat ca dietele cu un continut scazut de colesterol si grasimi pot conduce la pierderea în greutate, cresterea arderilor si la o stare generala mai buna. Dar chiar si în acest caz, daca dieta este bogata în zahar regenerarea ficatului este mult mai lenta decat în cazul dietelor cu un continut mic de zahar.

Descoperirea este destul de importanta daca avem în vedere faptul ca afectiunile hepatice sunt în crestere, inclusiv în cazul copiilor. Incidenta cea mai mare a afectiunilor de acest tip a fost observata in cazul persoanelor obeze. O piedica în calea regenerarii ficatului este reprezentata si de multe produse „light” care pentru a compensa lipsa gustului produsa de scoaterea grasimilor contin o cantitate mare de zahar.

Cercetarile vor continua în acest domeniu pentru a determina daca o dieta sanatoasa, exercitii fizice, odihna corespunzatoare si diferite medicamente specifice pot rezolva complet fibroza hepatica si alte tipuri de afectiuni ale ficatului.

 

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments