Un mormânt vechi de 4.000 de ani, descoperit în Egipt

by Cristian Dobre

Mormântul unui preot, vechi de peste 4.400 de ani, a fost descoperit în situl Saqqara, în apropiere de Cairo, de o misiune arheologică egipteană, au anunţat sâmbătă autorităţile din această ţară, citate de AFP.
Mormântul acestui preot, care se numea Wahtye, datează din timpul celei de-a V-a dinastii egiptene (între anii 2500 î.e.n. şi 2300 î.e.n.), în perioada domniei faraonului Neferirkare, potrivit Ministerului Antichităţilor din Egipt.
Mormântul este „excepţional de bine conservat, colorat şi cu sculpturi în interior”. „El aparţine unui preot de rang înalt”, a declarat sâmbătă ministrul Antichităţilor din Egipt, Khaled el-Enany, în faţa reprezentanţilor presei.
Structura descoperită conţine „scene ce îl arată pe proprietarul mormântului alături de mama lui, soţia lui şi familia lui, dar şi mai multe nişe cu statui mari şi colorate ale defunctului şi ale membrilor familiei sale”, a precizat acelaşi minister într-un comunicat.
Arheologii au descoperit 18 nişe şi 24 de statui, potrivit aceleiaşi surse, care a dezvăluit că în partea joasă a mormântului se află alte 26 de nişe mai mici.
În noiembrie, tot în situl Saqqara, autorităţile egiptene au dezvăluit că aceeaşi misiune arheologică a descoperit şapte morminte, din care patru au vechimi de peste 6.000 de ani.
Specialiştii egipteni în arheologie au descoperit cu acea ocazie scarabei şi pisici mumificate.
Situl Saqqara, aflat la sud de Cairo, este o vastă necropolă, în care se află celebra piramidă în trepte a faraonului Djoser, prima construită în era faraonică egipteană.
Acel monument, construit în jurul anului 2700 î.e.n. de Imhotep – arhitectul faraonului Djoser -, este considerat unul dintre cele mai vechi edificii funerare de pe Terra.

 

Sursa: agerpres.ro

Facebook Comments