Un meci pentru titlu cât un miracol: Aradul vă este alături, campioanelor!

by Sorin Haut

Într-un Arad înfrigurat, cenuşiu şi trist, în care doar splendoarea Mureşului ne mai salvează din amorţeală, sportul rămâne singura oază de emoţie şi bucurie şi până la urmă principalul ambasador al oraşului, când vine vorba de imagine. Iar baschetbalistele noastre, de la FCC Universitatea Aurel Vlaicu Arad, au făcut un sezon excelent şi sâmbătă, de la ora 18, vor juca în Sepsi Arena din Sfântu Gheorghe cu titlul naţional pe masă! După o aşteptare de opt ani, “galben-albastrele” revin puternic şi spectaculos în lupta pentru marele trofeu din Liga Naţională, susţinute admirabil de suporterii ei, la meciurile din Polivalenta arădeană. Hadzovic şi colegele sale ne-au demonstrat cum se poate câştiga cu sufletul şi inima, dar şi cu o dăruire dusă la extrem, în faţa unei temute Sepsi, colos al baschetului feminin românesc, care din 2015 domină cu autoritate sportul cu mingea la coş din întrecerea feminină. Dacă până acum spuneam că arădencele îşi trăiesc visul frumos de a spera la titlu, de acum ele îl pot transforma într-un  adevărat miracol. Pentru că asta ar fi, să o baţi pe Sepsi de trei ori la rând în finala campionatului şi ultima oară chiar în decisiv, la ea acasă! Misiune foarte dificilă, dar îndrăznim să spunem la acest moment că nu e chiar imposibilă. Formaţia din Secuime va avea mâine seară aproape toate atuurile de partea sa, terenul şi cei 3.000 de suporteri alături, un buget cu mult mai mare, completat logic de un lot mai valoros şi echilibrat şi până la urmă plusul de experienţă acumulat în cupele europene, Sepsi calificându-se în premieră anul trecut în sferturile de finală din FIBA EuroCup Women! Dar cu siguranţă nu are acea foame de trofee şi acele resurse nebănuite de energie precum ale echipei arădene, o adevărată familie atât pe teren, cât şi în afara lui. Iar fetele vor primi energie chiar şi din Sepsi Arena, pentru că la meciul decisiv al finalei şi-au anunţat prezenţa şi fani ai Aradului, dar şi de acasă, de unde mii de inimi vor bate la unison cu cele ale jucătoarelor echipate în galben şi albastru.

Vor fi şi peste 100 de fani arădeni, sâmbătă, în Sepsi Arena: Hadzovic este incertă pentru duelul decisiv!

Din informaţiile noastre, aproximativ 120 de suporteri arădeni vor face deplasarea mâine dimineaţă cu două autocare ce vor pleca din faţa Sălii Polivalente, dar la meci ar putea veni şi alţi fani cu maşini personale, astfel încât la ora de start să avem undeva la 150 de arădeni în tribunele cochetei săli din Sfântu Gheorghe. Cei care nu pot ajunge la Sfântu Gheorghe vor putea urmări în direct meciul decisiv al finalei pe TV Arad, sâmbătă, ora 18. Este 2-2 la general (76-61 și 84-68 pentru Sepsi, în primele două meciuri de la Sfântu Gheorghe, respectiv 67-61 și 67-63 pentru FCC UAV, în partidele de la Arad) în finala de sub coş a fetelor, scor la care probabil puţini s-au gândit, având în vedere forţa covăsnencelor, iar acum presiunea se mută cu adevărat pe umerii lor. Încrederea şi moralul sunt de partea formaţiei pregătite de sârbul Bogdan Bulj, iar ceva ne spune că mâine vom avea o luptă teribilă pe parchetul sălii din Sfântu Gheorghe. Arădencele îşi vor juca şansa cu ardoare, iar faptul că din lot fac parte şi jucătoare tinere sau străine, aflate pentru prima oară în faţa unei astfel de ocazii istorice, fac din acest duel unul ce se anunţă cu adevărat exploziv! Din păcate, căpitanul Hadzovic s-a accidentat la umăr în meciul patru al finalei, problemă ce i-a recidivat, astfel că prezenţa ei pe teren este incertă. Chiar şi aşa, colegele sale au demonstrat că pot face minuni pe teren şi îi pot suplini absenţa, una foarte importantă dacă ea se va fi confirmată. Indiferent de rezultat, ceea ce au făcut aceste jucătoare pentru Arad rămâne remarcabil, iar simbioza dintre suporteri şi echipă fac cât un titlu! Aşadar, să le ţinem pumnii pentru mâine seară lui Branki, Andreona, Shereen, Veatriki, Tereza, Laura, Teodora, Ildiko, Alexandrelor, Andreei şi Denisei, dar şi staff-ului tehnic şi de conducere al clubului. Transformaţi visul în miracol, campioanelor! Un astfel de meci nu avea cum să nu primească și o brigadă de arbitri pe măsură, adică FIBA, cu trioul Marius Ciulin (Constanța), Alexandru Olaru (București) și Ciprian Stoica (Sibiu) împărțind dreptatea, supervizați de bucureșteanca Alina Moanță. Brigada e aproape similară cu cea a decisivului finalei cu CSM Târgoviște din 2013, anul ultimului titlu arădean. Singura diferență e că sibianul Stoica apare acum în locul lui Laurențiu Grigoraș.

Se repetă istoria spectaculoasă şi de poveste a finalei de la precedentul titlu, din 2013?!

Se fac deja nouă ani de când Aradul nu a mai cucerit titlul în baschetul feminin românesc. Dar sperăm noi ca acest ultim act să se termine fericit, precum finala încheiată la mijloc de mai 2013, cu triumful fetelor noastre, pregătite pe atunci de profesorul Dan Moraru, aflat şi acum în staff! Şi atunci, la 2-2 în finala cu CSM Târgovişte (cu menţiunea că s-a ajuns la acest scor după ce fiecare echipă a câştigat o dată pe terenul adversarei), ICIM Univ.Goldiş ICIM Arad, titulatura echipei de acum nouă ani, reuşea să câştige într-o manieră aproape de poveste al nouălea titlu de campioană din istoria clubului. Victoria decisivă a venit chiar în fieful marii rivale din Târgoviște, scor 85-82, arădencele întorcând atunci spectaculos, după ce au fost conduse cu 18-0! Chrissy Givens, o altă americancă de top din istoria echipei, a fost eroina finalei, cu 27 de puncte şi 11 recuperări, precum conaţionala Andreona Keys, care contabiliza în meciul patru al finalei de acum, cu Sepsi, 26 de puncte şi 10 recuperări. Din echipa de atunci, din sezonul 2012/2013, făcea parte şi legendara Moni Brosovszky, dar şi Adela Mercea, aflată şi acum în lotul lărgit al echipei sau sârboaica Suzana Milovanovic, una din cele mai apreciate jucătoare străine ce au evoluat pe Mureş. Celelalte opt titluri de campioană ale Aradului datează din: 1994, 1998, 1999, 2000, 2001, 2006, 2008 și 2011. Sepsi SIC este un club relativ tânăr faţă de cel arădean, s-a înfiinţat în 2012 şi de şase ani încoace a cucerit cinci titluri la rând: 2016, 2017, 2018, 2019 şi 2021. În 2020 a terminat tot prima, dar din cauza pandemiei şi a întreruperii campionatului, Federaţia a „îngheţat” atunci clasamentul şi titlul nu s-a mai acordat.

Bilanţul confruntărilor cu Sfântu Gheorghe: duel în premieră, pentru titlu cu Sepsi

Aradul nu a luptat până acum pentru titlu cu ACS Sepsi SIC. S-au întâlnit de două ori în semifinalele Ligii Naționale. În 2014 au câștigat „galben-albastrele” cu 2-0, când reușeau ultima calificare în finală, până la cea de anul acesta. În 2019 a câştigat Sepsi SIC cu 3-0, la diferențe destul de mari. Formația de pe Mureș câștiga însă în 2008 titlul după o finală cu o altă echipă din Sfântu Gheorghe, LMK (Liceul Mikes Kelemen) Sepsi BC. Atunci, „galben-albastrele” s-au impus cu 3-2 la general, după victorii ale gazdelor în toate meciurile, ICIM Arad câştigând cu 68-43 în decisiv. Ildiko Nagy era atunci în lotul arădean, la fel ca şi acum. Au urmat două semifinale cu LMK Sepsi BC. Arădencele se impuneau cu 2-1 în 2010, iar în 2011 câștigau cu 2-0 în penultimul act și luau titlul. Cele două finaliste din acest sezon au mai luptat de două ori cu un trofeu pe masă, în ultimul act al Cupei României. Prima finală de cupă a fost în 2014, când „galben-albastrele” au avut câștig de cauză cu 67-61, la Târgoviște. În 2020 echipa arădeană revenea în finala Cupei, dar pierdea cu 67-80 pe terenul lui Sepsi SIC. În 2015, Sepsi SIC a câștigat semifinala cu arădencele la zece puncte, iar în 2019 s-a impus clar în sferturi. „Galben-albastrele” au avut o semifinală de cupă disputată cu LMK Sepsi BC în 2011, pe care au câștigat-o la trei puncte, după care cucereau trofeul. (foto: FCC Baschet UAV Arad – Cipri Petcuţ, Radu Bulzan, Lucian Ciobanu)

 

 

Facebook Comments