Un fost grajd din al Doilea Război Mondial, transformat într-un muzeu unic în lume

by Dana B.

O şcoală dintr-o comună gorjeană, care în al Doilea Război Mondial a fost grajd, a fost transformată în Muzeul Mărţişorului, unic în lume. Sute de mărţişoare cu foi de porumb, de fasole sau cu şnur de lână vor fi expuse aici în martie.

Mărţişoarele donate atât de localnici, cât şi de români din majoritatea regiunilor ţării vor fi expuse într-o şcoală din comuna Stoina, iar astfel şcoala veche de 100 de ani devine, din luna martie, Muzeul Mărţişorului.

Podoabele tradiţionale provin din toate colţurile ţării şi fiecare are propria poveste. Autorităţile locale au primit sute de mărţişoare, unele cu vechime considerabilă, păstrate de localnici.

„Şcoala Primară Stoina a fost transformată într-un muzeu unic în lume, Muzeul Mărţişorului. Am strâns mărţişoare din mai multe zone ale ţării, cu sprijinul Muzeului de Etnografie Iaşi, al Asociaţiei Meşterilor Populari din Moldova, al Ambasadei Macedoniei, Ambasadei Bulgariei, Institutului de Etnografie şi Folclor, Institutului Limbii Române, Ministerului pentru Românii de Pretutindeni. Acesta va fi inaugurat pe 4 martie, când are loc o nouă ediţie a Festivalului Mărţişoare Folclorice. Avem hotărârea de Consiliu Local de anul trecut, privind înfiinţarea muzeului”, a declarat Ioana Buşe, primarul comunei Stoina.

„Copiii au fost mutaţi într-o şcoală nouă, construită de la zero, la o distanţă de 30 de metri de cea veche. Aproximativ 100 de copii. Sperăm să vină mulţi turişti în comuna noastră, să viziteze muzeul. Avem deja sute de mărţişoare, mai aşteptăm şi altele. Am primit prin poştă şi de la Iaşi, Suceava, Botoşani. Ne-au ajutat şi localnicii. Unele sunt cu foi de porumb, de fasole, cu şnur de lână. Are şi şcoala istoricul ei. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost grajd de cai pentru artileria de atunci”, a spus Ioana Buşe.

 

Sursa: mediafax.ro

Facebook Comments