Un fost ambasador american pledează vinovat pentru spionaj în favoarea Cubei timp de 40 de ani

by Andreea Radu

Un fost ambasador american, inculpat în decembrie pentru spionaj în favoarea Cubei timp de peste 40 de ani, şi-a anunţat joi intenţia de a pleda vinovat, la două săptămâni după ce informase tribunalul de contrariu, informează vineri tvrinfo.ro.
Victor Manuel Rocha, 73 de ani, este acuzat că a fost o „cârtiţă” a guvernului comunist de la Havana, în timp ce avansa în ierarhia diplomaţiei americane, având acces la documente confidenţiale şi dispunând de influenţă asupra politicii externe a SUA.
El a făcut cunoscut joi audienţei de la un tribunal federal din Miami că va pleda de acum vinovat, o schimbare de linie a apărării sale, ce va fi oficializată într-o nouă audiere pe 21 aprilie, în timpul căreia va fi pronunţată sentinţa, potrivit unor documente judiciare.
Acest dosar este unul asupra „uneia dintre infiltrările cele mai lungi, care a vizat cele mai importante niveluri, a unui agent străin în cadrul statului american”, a subliniat în decembrie ministrul american al justiţiei, Merrick Garland.
Victor Manuel Rocha a fost de asemenea la post în numeroase ambasade americane în America Latină, printre care cea de la Havana. Născut în Columbia şi naturalizat american, el a început să lucreze pentru principala agenţie de informaţii a guvernului cubanez încă din 1981. Chiar şi după ce a părăsit Departamentul de Stat în 2022, după 30 de ani de serviciu, el şi-a continuat activitatea de spionaj în folosul Cubei, de pe lângă Departamentul de Justiţie al SUA.

Facebook Comments