UN FERMIER DIN ARAD RECOLTEAZA 18 TONE DE PORUMB LA HECTAR

by Cosmin Mihuta

Antreprenorul român Tibe­riu Nagy, care exploatează câteva sute de hectare de teren arabil în Arad prin intermediul firmei Grey Bull, estimează că va recolta în câteva săptă­mâni 18 tone/hectar de porumb, de patru ori peste media naţională, într-o parcelă de 3,5 ha irigată cu un sistem prin picurare, o soluţie mai puţin folosită de produ­cătorii de cereale.

„Se văd diferenţele de productivitate între suprafe­ţele irigate şi cele neirigate. Per total, pe cele 250 de hec­tare de porumb productivitatea medie va fi de 10-11 tone/ hectar. Anul trecut am scos o medie de 8,6 tone/hectar şi acum doi ani de 5,5 tone/hectar“, a spus el.

Acest nivel de productivitate înseamnă încasări de aproape 2.000 de euro/hectar cu o marjă brută de profit de 50% şi un randament al investiţiei de 150%, unii dintre cei mai  favorabili indicatori financiari la producţia de cereale.

Productivitatea mult peste media la nivel de economie din ferma Grey Bull arată avântul pe care l-au luat fermele comerciale în faţa exploata­ţiilor de subzistenţă de câteva hectare.

Randamentele medii obţinute de fermele de peste 100 ha din România au ajuns să rivalizeze cu cele din Franţa, liderul european pe piaţa porumbului, însă media este trasă în jos de ponderea mare a fermelor mici.

 

Mai multe pe: zf.ro

Facebook Comments