Un europarlamentar bulgar a făcut salutul nazist în Parlamentul European

by Florian Popa

Un europarlamentar bulgar a făcut miercuri salutul nazist în Parlamentul European de la Strasbourg, după ce a intervenit în timpul unei dezbateri asupra statului de drept în Polonia şi în Ungaria. Eurodeputatul ar putea fi sancţionat de instituţia europeană, scrie digi24.ro.
Pe înregistrarea video a dezbaterii, disponibilă pe site-ul Parlamentului European, se vede cum eurodeputatul bulgar Angel Djambazki, de la Grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (ECR, eurosceptic), urcând scările care duc spre ieşirea din sală, se întoarce şi îşi întinde braţul drept în faţă timp de câteva secunde, înainte de a pleca din nou.
„Nu vom permite niciodată să ni se spună ce trebuie să zicem şi ce trebuie să facem. Trăiască Bulgaria, Ungaria, Orban, Fidesz şi Europa Statelor-Naţiuni!”, a declarat de la tribuna parlamentului, înainte de face salutul nazist, europarlamentarul naţionalist, membru al Mişcării Naţionale Bulgare (VMRO).
De asemenea, el a calificat pe Twitter drept „abominaţie” decizia Curţii de Justiţie a UE care a validat miercuri un mecanism ce permite să fie privată de fonduri europene o ţară unde sunt constatate încălcări ale statului de drept, mecanism care a fost contestat de Budapesta şi Varşovia.
Vicepreşedinta Parlamentului European, italianca Pina Picierno, care conducea dezbaterea, a anunţat că instituţia „va controla cu ajutorul camerelor de filmat ce s-a întâmplat în sală, va vedea dacă a existat sau nu un salut fascist”.
„Nu vom admite în niciun caz gesturi şi simboluri fasciste. Dacă acest lucru a fost făcut, este extrem de grav şi vor fi aplicate sancţiuni”, a avertizat ea.
Secretarul de stat pentru afaceri europene al Franţei, Clement Beaune, care era prezent în sală în cadrul preşedinţiei franceze a UE, a reacţionat pe Twitter, calificând gestul europarlamentarului bulgar drept „scandalos şi nedemn”. Delegaţia franceză din grupul centrist Renew Europe i-a cerut preşedintei Parlamentului European, Roberta Metsola, „să acţioneze”.
Regulamentul interior al Parlamentului European precizează că europarlamentarii trebuie „să se abţină de la orice comportament deplasat” şi „de la orice afirmaţie jignitoare”. În caz de nerespectare a acestor reguli, sancţiunile ar putea viza participarea la activităţile parlamentare sau indemnizaţiile.

Facebook Comments