Un ”devorator” de deşeuri spațiale, brevetat în Rusia

by Cristian Dobre

O navă spaţială care captează şi reciclează deşeurile spaţiale de pe orbita Pământului şi care apoi îl transformă în combustibil a obţinut două brevete în Rusia, rezultă din prezentările la 44 de expoziţii de astronautică.

După cum a declarat autorul şi titularul brevetului, o angajată a companiei Sisteme Spaţiale Ruse, Maria Barkova, problema reciclării deşeurilor spaţiale de pe orbită a devenit o problemă sistemică, care necesită soluţii şi măsuri urgente.

Printre aceste deşeuri spaţiale se numără vehicule spaţiale de diferite dimensiuni, ieşite din uz, sonde spaţiale şi fragmente ale acestora, sateliţi şi fragmente de sateliţi, precum şi alte deşeuri.

O creştere a numărului lansărilor de vehicule spaţiale noi creşte şi pericolul potenţial de coliziune între sateliţii existenţi deja în spaţiu şi cei care şi-au încheiat misiunea în spaţiu.

Pentru a rezolva această problemă, Barkova îşi propune să creeze un aparat care să capteze şi să recicleze deşeurile spaţiale pe orbită de pe o suprafaţă de 800 de km şi să le transforme în combustibil pseudolichid.

Potrivit autorului proiectului, ”colectorul” de deşeuri spaţiale îl va detecta şi captura, având un detector din titan cu un diametru de 100 de metri, care poate prelua până la jumătate de tonă de metal, îl poate recicla şi obţinere metan şi apă, prin reacţia chimică Sabatier.

Sursa: descopera.ro

Facebook Comments