Un conac al dictatorului spaniol Franco a fost retrocedat statului

by Cristian Dobre
General view of Pazo de Meiras, former Spanish dictator Francisco Franco's summer palace, which is being handed over by Franco's heirs to the Spanish state in Sada, northwestern Spain, December 10, 2020. REUTERS/Miguel Vidal

Justiţia spaniolă a predat joi statului cheile unui conac dobândit ilegal de dictatorul Francisco Franco, care a murit în 1975 şi a cărui familie, care s-a opus acestei decizii, l-a folosit zeci de ani, relatează AFP.


Tribunalul din La Coruna (nord-vest) a dat drept de cauză la începutul lunii septembrie guvernului spaniol de stânga care a depus o plângere anul trecut pentru recuperarea conacului ”Pazo de Meiras”, reşedinţa de vară a lui Franco, susţinând că în 1941 conacul a făcut obiectul unei vânzări ”frauduloase”.


”Judecătoarea Marta Canales a predat statului cheile de la Pazo de Meiras în conformitate cu executarea provizorie a sentinţei din 2 septembrie prin care s-a convenit că proprietatea este un bun public”, a anunţat instanţa într-un comunicat.

O decizie ”lăudabilă, care dă demnitate democraţiei spaniole” într-un ”loc care are multă semnificaţie pentru memoria acestei ţări”, a afirmat miercuri Carmen Calvo, numărul doi în guvernul socialistului Pedro Sanchez.

Construit între 1893 şi 1907, acest conac a fost clasat anul trecut drept monument de interes cultural de către parlamentul regional din Galicia, care ar fi trebuit să permită deschiderea sa publicului. Dar cei şase nepoţi ai dictatorului Franco s-au opus deciziei, susţinând că este vorba de o proprietate privată.

Sursa: agerpres.ro

Facebook Comments