Un aisberg de dimensiunea oraşului Sydney s-a desprins din Antarctica

by Andreea Radu
Please follow and like us:

Un aisberg de dimensiunea oraşului Sydney s-a desprins dintr-o calotă glaciară din estul Antarcticii, însă nu din cauza schimbărilor climatice, a anunţat marţi Australian Antarctic Divisions (AAD), relatează agerpres.ro.
Aisbergul, cu o suprafaţă de 1.636 de kilometri pătraţi, s-a desprins pe 26 septembrie din calota glaciară Amery, a treia ca mărime din Antarctica, aflată între staţiile de cercetare Davis şi Mawson din Australia.
Denumit D28, aisbergul s-a desprins din partea frontală a calotei glaciare, pe care oamenii de ştiinţă o monitorizau de la începutul anilor 2000, potrivit AAD, o agenţie guvernamentală australiană. Desprinderea unui gheţar de mari dimensiuni fusese anticipată pentru perioada 2010-2015.
„Nu credem că acest eveniment este legat de schimbările climatice”, a declarat Helen Amanda Fricker, profesor la Institutul de Oceanografie Scripps din Statele Unite. „Este o parte a ciclului normal al calotei glaciare, unde astfel de desprinderi importante au loc la fiecare 60-70 de ani”, a mai spus ea.
Ultima mare deprindere din calota glaciară Amery, un gheţar plutitor de 60.000 de kilometri pătraţi, a avut loc în 1963-1964.
„Ştiam că se va întâmpla până la urmă, însă nu s-a întâmplat exact acolo unde ne aşteptam”, a afirmat Fricker.
La rândul său, Ben Galton-Fenzi, un glaciolog din cadrul AAD, a declarat că această desprindere nu va afecta direct nivelul mării.

Facebook Comments