UN ADEVARAT REGAL MUZICAL, IN LUNA MAI, LA FILARMONICA DIN ARAD

by Cosmin Mihuta

Jumătatea lunii mai conturează la Filarmonică un program de noutăţi repertoriale, titluri sub semnături pline de forţă creatoare, nume care vizează în egală măsură performanţa, ineditul, aventura limbajului….. Propusă de maestrul Roberto Salvalaio şi având-o ca invitată pe soprana Diana Trivellatto, seara de 15 mai, este o seară cu muzică  de secol XX,  care reuneşte în premieră creaţii de Astor  Piazzolla, Sabin Păutza, Aldemaro Romero. Sinfonietta argentinianului Astor Piazzolla, lucrarea care iniţiază prima parte  a concertului de la ora 19.00 vizează abilităţile orchestrei de cameră şi mărturiseşte despre un capitol, în care  compozitorul renunţă la traditia tangoului argentinian şi spera într-un destin în muzica clasică. Limbajul temperamental şi coloristica expansivă a compoziţiilor  lui Sabin Păutza, echilibrează în mod ideal prima parte a serii, care îmbină acum ţesătura vocilor de copii cu aceea a instrumentelor orchestrei simfonice. Proiect comun al Filarmonicii şi Liceului de artă Sabin Drăgoi, Canti Prophani pentru cor de copii şi orchestră, poartă semnatura de atelier a dirijorilor Robert Daniel Rădoiaş şi Crina Brad. Revenim în spaţiul sudamerican  odată cu reperul final al programului, Gloria de Aldemaro Romero. Scrisă în 1975 pentru voce de soprană, cor mixt şi orchestră simfonică, lucrarea  reprezinta  o transpunere într-o viziune  contemporană a textului Doxologiei mari, iar preluarea ei  în segmental final al  serii  nu face decât să sublinieze culminaţia unui program  conceput într-o admirabilă notă de distincţie.

În perioada 18-22 Mai Filarmonica de Stat Arad pune bazele primei ediţii a Concursului internaţional de canto „Alexandru Fărcaş“, eveniment care capacitează personalităţi de marcă ale artei lirice internaţionale şi care atrage tinerele generaţii de aspiranţi la carierele de concert din toate colţurile lumii. Dedicat memoriei personalităţii lui Alexandru Fărcaş, rector al Academiei de muzică Gheorghe Dima în perioada 1990 -2000, iar apoi  director al Operei Române din Cluj Napoca, până în anul 2007, concursul este imaginat  după formatul clasic al competiţiilor din toate colţurile lumii: două etape eliminatorii şi una finală, deschise publicului şi  încheiate cu o Gala a laureaţilor, realizată prin suportul orchestrei simfonice şi al dirijorului italian Roberto Salvalaio.

Ziua de sâmbătă, 24 mai, ne va oferi un Recital Cameral de excepţie.  Proiectul The Around Panufnik s-a născut din ideea măreață a celebrării centenarului unuia dintre cei mai renumiți compozitori polonezi ai secolului XX – Andrzej Panufnik. Trei muzicieni extraordinary din Polonia – Anna Maria  Staśkiewicz (vioară), Bartosz Koziak (violoncel) și Jakub Tchorzewski (pian) pregătesc un program special în Arad, cu lucrări semnate Witold Lutosławski, Andrzej Panufnik,  Michał Ossowski, Zoltán Kodály, Roman Palester

Ultimul număr de abonament al lunii mai reprezintă un eveniment dedicat muzicii zilelor noastre, concertul din  29 mai de la ora 19.00  fiind asociat experienţelor artistice contemporane,  marcând o a doua împlinire  a parteneriatului dintre Filarmonica arădeană şi  Festivalul Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi. Dirijat de compozitorul şi muzicologul Constantin Rîpă, programul conţine premiera absolută a lucrării Peace for Everyone de Alin Văcean,  dar şi una dintre cele mai complexe partituri semnate de  invitatul principal al serii, muzica de balet „Tânărul şi moartea“. Este  rândul  acestei apreciate partituri să se înscrie pe lista premierelor arădene, pe care muzicianul clujean le prezintă în propria viziune dirijorală pe scena de concerte a Palatului Cultural.

Facebook Comments